Kostrena 6. prosinac 2023. K.Vrančić

Svečano u Kostreni - Stipanoviću nagrada za životno djelo

Svečano u Kostreni - Stipanoviću nagrada za životno djelo
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji obilježen Dan općine

Na početku Svečane sjednice uzvanicima su se kratkim govorima obratili predsjednik Općinskog vijeća Dražen Soldan i općinski načelnik Dražen Vranić. U svojim su se govorima osvrnuli na povijest i zahvalili suradnicima, zaslužnim mještanima, svojim prethodnicima i svima koji su pridonijeli samostalnosti i razvoju Kostrene. 


“Kroz protekla tri desetljeća razvoj Kostrene pratila su je 4 načelnika uključujući i aktualnog. Časnu dužnost predsjednika Općinskog vijeća do sada je obnašalo 6 predsjednika, među kojima je i moja malenkost, koji su svojim radom, zajedno s kolegicama i kolegama vijećnicima utirali put svemu ovome što je Kostrena danas. Na tome im se u ime sadašnjih vijećnika i u svoje ime zahvaljujem. Uloga, a rekao bih i glavna zadaća Općinskog vijeća je donositi odluke u interesu svojih mještana i pružati podršku razvoju. Kroz desetljeća su se mijenjale potrebe i prioriteti, no malo će koja godina ostati zabilježena u povijesti po toliko kapitalnih projekata koji su u ovoj godini završeni ili započeti pa su i naredne proračunske godine usmjerene na kapitalne projekte, ne gubeći iz fokusa ni druge, još i važnije potrebe, a to su potrebe naših mještana - u zdravstvu, socijali, obrazovanju, sportu, kulturi…”, poručio je Soldan, čestitavši Kostrenjanima njihov dan, a laureatima na priznanjima.


“U 30 godina Kostrena se je kontinuirano razvijala te je postala jedna od najrazvijenije općina, mjesto ugodno za život u kojem se stalno unaprjeđuje kvaliteta života. Kontinuirano je unapređivana infrastruktura, izgrađena je škola, vrtić sportska dvorana, izgrađene su ceste, parkirališta, dječja i sportska igrališta, no istovremeno mještanima Kostrene omogućeno je korištenje brojnih nadstandarda i pogodnosti u svim segmentima društva, zadovoljavajući potrebe svih, od onih najmlađih do onih naših najstarijih mještana. Mnogo je još rada, aktivnosti i projekata koji su pred nama, no s ponosom mogu reći da je u ovoj godini ostvareno puno toga i da imamo razloga biti zadovoljni. Na proljeće je otvoren novi Društveno-vatrogasni dom u Pavekima, prošli tjedan, Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca. Započela je izgradnja novog vrtića u Pavekima, a dodatni vjetar u leđa, novom velikom investicijskom valu, stigao je u vidu bespovratnih sredstva od preko 6 milijuna eura za realizaciju najočekivanijeg projekta u povijesti Općine Kostrena - izgradnju Centra za starije osobe kojeg ćemo realizirati u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom”, kazao je Vranić poželjevši okupljenima, ali i svim Kostrenjanima, sretne nadolazeće blagdane i uspješnu 2024. godinu.
 
Na Svečanoj sjednici prikazan je  film o Kostreni, o događajima i projektima koji su obilježili godinu, a koja će ostati upamćena kao godina velikih kapitalnih projekata kojima je Kostrena dostojno obilježila jubilej.

Kostreni su čestitali mnogi, a njima se pridružio i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Prigodne čestitarske govore održali su i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut dok je u ime gradonačelnika i načelnika Kostreni Dan Općine i blagdan sv. Nikole čestitao gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.


Sjednici su prisustvovali brojni uzvanici iz redova gradonačelnika i načelnika, a među njima i gosti iz pobratimljene Općine Selnica ob Dravi te Grada Petrinje s kojima Kostrena njeguje višegodišnje prijateljstvo. Njima se ove godine pridružila i Općina Kupres, kraj koji je s Kostrenom povezao život. Potpisivanjem Sporazuma o suradnji i bratimljenju, tu će povezanost dodatno ojačati kao i sjećanje na kostrenskog branitelja Ivicu Opačka Paju, prvu žrtvu Domovinskog rata u Kupreškom kraju. Prije potpisa Sporazuma prisutnima se obratio načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč. 


“Pajo je s grupom svojih prijatelja, dragovoljaca, stigao na Kupres, 2. travnja 1992. godine, 600 kilometara od svoga doma, kako bi pomogli nama Kuprešacima da ne doživimo sudbinu Škabrnje i Vukovara. Nažalost pokojni Ivan Opačak Pajo je prvi hrvatski branitelj koji je poginuo u jutro 3. travnja, naš i vaš heroj koji je dao svoj život za prijatelje. Naša je želja bila da dvije Općine povežemo i zahvaljujući prvenstveno braniteljima potpisujemo današnji sporazum. Neka to bude temelj dugotrajnog prijateljstva”, rekao je Mioč, čestitavši Kostrenjanima njihov dan. 


Uz potpis Sporazuma, najsvečaniji dio večeri uobičajeno je bila dodjela nagrada i priznanja. Nagradu za životno djelo dobio je Igor Stipanović za svekoliki doprinos društvenom i kulturnom životu Općine Kostrena. Autor je nekoliko knjiga u kojima bilježi nacionalnu pomorsku i brodarsku povijest, a osobito onu koja je vezna uz Kostrenu. Povodom obilježavanja 150. godišnjice Bratovštine sv. Nikole napisao je povijesnu knjigu sa zapisima i ispravama od osnutka Bratovštine 1869. pa do danas. 

“Čast mi je ča san primil ovu nagradu. Zahvaljujem na ovom priznanju da san ipak doprinesal našoj kulturi, kulturi Kostrene i povijesti našeg pomorstva”, rekao je Stipanović, zahvalivši Općini, ali i svima koji su ga podržali. 


Zahvalnice i priznanja za svoje jubileje dobili su: Jedriličarski klub Galeb za 90 godina djelovanja, Športsko društvo lučica Podurinj, Športska udruga Lučica Stara voda, Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena i Športsko ribolovno društvo INA Kostrena za 30 godina djelovanja, Odbojkaški klub Kostrena, Stolnoteniski klub Kostrena i Udruga pomorskih kapetana Kostrene za 20 godina djelovanja, Udruga umirovljenika i starijih osoba Kostrene Penko i Udruga A.NA.NAS za 15 godina i Udruga Ekoregija Kostrena za 10 godina djelovanja.


Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena proglašena je Dora Datković, učenica 8.b razreda Osnovne škole Kostrena. U glazbenom dijelu Svečane sjednice nastupila je mlada kostrenska pjevačica Nina Abramović Dimec koja iza sebe ima brojne zapažene televizijske i festivalske nastupe.