Kostrena 14. ožujak 2020.

U Kostreni odgoda svih događanja, vrtić prestaje s radom

U Kostreni odgoda svih događanja, vrtić prestaje s radom
S ciljem prevencije širenja koronavirusa Općina Kostrena donijela je Odluke kojima se odgađaju sva javna okupljanja do početka travnja, bez obzira na broj sudionika. S radom prestaje Dječji vrtić Zlatna ribica, izvan upotrebe se stavljaju svi javni prostori i sportski objekti, a dana je preporuka i ugostiteljskim objektima kojima je skraćeno radno vrijeme uz povećane sanitarne mjere. Odlukom osnivača Primorsko- goranske županije od ponedjeljka se obustavlja i nastava u osnovnoj školi.

Odlukama općinskog načelnika Općine Kostrena Dražena Vranića, privremeno se odgađaju sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije i sportska natjecanja, treninzi, predstave, kulturne priredbe i ostali javni skupovi. Privremeno se zatvaraju i prostori u vlasništvu Općine Kostrena: Narodna čitaonica u Sv. Luciji (osim JU Narodna knjižnica Kostrena) i Narodna čitaonica i škola u Sv. Barbari kao i javni prostori, sportski objekti i igrališta kojima upravljaju pravne osobe čiji je osnivač Općina Kostrena, osim poslovnih prostora u zakupu kod trećih osoba. Službenicima općinske uprave preporučuje se pridržavanje pojačanih higijenskih mjera i dodatnog opreza, održavanje higijene okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije radnih površina i predmeta te provjetravanja radnog prostora.

Od ponedjeljka s radom privremeno prestaje i Dječji vrtić "Zlatna ribica", za sada na razdoblje od 16. ožujka do 29. ožujka 2020. godine, uz preporuku i ostalim pravnim osobama koje se bave odgojem i obrazovanjem, čuvanjem i edukacijom djece i organizacijom slobodnog vremena djece na području Općine Kostrena da privremeno prestanu s radom.


Sukladno uputi Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije s današnjim danom ograničava se i radno vrijeme ugostiteljskih objekata na području Općine Kostrena najduže do 19 sati uz maksimalnu popunjenost kapaciteta do 50% prostora ugostiteljskog objekta, uz pojačane sanitetske mjere za sve posjetitelje i osoblje. Pod ugostiteljske objekte spadaju restorani, barovi (iz istoimene skupine koji zadovoljavaju uvjete za rad noću) te objekti jednostavnih usluga, a ograničenje se primjenjuje od 13.ožujka do službenog opoziva.

U cilju prevencije širenja virusa COVID-19 na području Općine Kostrena preporučuje se da se posljednji ispraćaji pokojnika odvijaju u krugu obitelji. Mještanima se preporučuje da što manje koriste usluge Doma zdravlja Kostrena radi očuvanja integriteta medicinskog sustava i nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze te da u slučaju da su iz poslovnih ili privatnih razloga nakon 1. ožujka boravili u virusom zahvaćenim zonama, da postupe savjesno i odgovorno te da se u skladu s preporukama struke, telefonskim putem jave dežurnom epidemiologu i postupaj u po dobivenim uputama. Mole se mještani da redovito prate informacije putem medija kao i na mrežnim stranicama Općine Kostrena.