Kostrena 14. prosinac 2023. Naša Kostrena

U Kostreni predstavljen zanimljiv umjetnički projekt

U Kostreni predstavljen zanimljiv umjetnički projekt
Danas je Kostreni predstavljen zanimljiv višegodišnji međunarodni projekt Udruge za kreativno stvaralaštvo Vali  “Umjetnost keramike na zidu”

Međunarodni projekt u čijem su središtu keramičke pločice, pokrenut je na inicijativu udruge Vali 2019. godine, s ciljem da se kroz univerzalni jezik umjetnosti i keramike povežu različiti narodi i različite kulture. Tijekom četiri godine u Kostrenu su pristizale pločice, njih 230, iz 25 zemalja, a u projekt je bilo uključeno čak 215 autora. Kako tema nije bila zadana, pristigle pločice zapravo su pravi mali umjetnički ambasadori svojih zemlja i pričaju priče o autorima, državama i kulturama iz kojih dolaze, o umjetnosti i različitim tehnikama njihove izrade. Trajno odredište našle su u Kostreni, na dijelu javne površine uz Šetalište kostrenskih pomoraca u neposrednoj blizini prepoznatljivog simbola Kostrene - sidra. 


Ideju i tijek projekta predstavio je voditelj projekta i stalni suradnik Udruge Vali poznati umjetnik i keramičar Boris Roce koji vjeruje da će nova umjetnička instalacija uvelike oplemeniti javni prostor i dodatno ojačati veze Kostrene sa svijetom jer će svaki od autora saznati gdje se nalazi njegov rad, čuti za Kostrenu i upoznati je. Dio njih zasigurno će ju htjeti i posjetiti pa bi zid uskoro mogao postati i turistička atrakcija i nešto po čemu će Kostrena osim po svojim pomorcima biti poznata izvan naših granica.

Izgradnju zida, odnosno postamenta za postavljanje pločica i uređenje lokacije koje je uključivalo popločavanje staza i podesta oko zida s ugradnjom dekorativne rasvjete i dvije klupe financirala je Općina Kostrena. 


Uz Općinu Kostrena projekt je financijski podržala i INA: “INA je ponosna što je mogla podržati ovaj projekt koji povezuje Kostrenu sa svijetom jer upravo je kultura ono što nas definira, razlikuje od drugih i s drugima povezuje. Čestitamo Udruzi za kreativno stvaralaštvo Vali na izvrsnom projektu. INA je uvijek spremna podržati inicijative koje oplemenjuju lokalne zajednice u kojima poslujemo i podižu kvalitetu života u njima.“, poručuju iz Ine.