Kostrena 5. kolovoz 2017.

“Ugrizom risa” obilježena 22. obljetnica VRA Oluja

“Ugrizom risa” obilježena 22. obljetnica VRA Oluja
Film “Ugriz risa”, redatelja Bernardina Modrića, prikazan je sinoć u Narodnoj čitaonici Sv. Lucija, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. “Ugrizu risa” prethodilo je otvorenje izložbe “Na braniku domovine”.
 
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na posljednjim počivalištima kostrenskih branitelja jučer je započeo dvodnevni program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.
 
Program obilježavanja nastavio se u večernjim satima u holu Narodne čitaonice Sv. Lucija otvorenjem izložbe “Na braniku domovine”. Autor Damira Batistića izložio je atraktivne odore, opremu i fotografije iz “Domovinskog rata”.

Kako je zauzeta delnička vojarna
 
Nakon izložbe, koju je otvorio kostrenski načelnik Dražen Vranić, u Narodnoj čitaonici je prikazan dokumentarni film “Ugriz risa”, koji opisuje događaje od 5. studenog 1991. godine kada je započela vojna akcija zauzimanja vojarne i vojnih skladišta u Delnicama.
 
“Kao Riječanin sam smatrao da akcija u Delnicama zaslužuje snimanje filma. Ona je bila od životne važnosti za opstanak Hrvatske jer je vojska ostala bez streljiva i tada je pala odluka da se delnička skladišta zauzmu. Akcija je bila briljantno organizirana. Film smo pokušali približiti mlađim generacijama igranim elementima, a imali smo i izvrsne dokumentarne snimke, koje pokazuju koliko je situacija bila dramatična,” rekao je redatelj Bernardin Modrić.
 
Danas mimohod i polaganje vijenaca
 
Program obilježavanja, što ga pod pokroviteljstvom Općine Kostrena organizira UDVDR- ogranak Kostrena, nastavlja se današnjom jutarnjom procesijom i mimohodom do crkve Sv. Lucije, gdje će se održati sveta misa. Svečani mimohod potom se nastavlja do groblja Sv. Lucija, gdje će biti položeni vijenci kod centralnog križa i spomenika hrvatskim braniteljima.
 
Obilježavanje 22. obljetnice VRA Oluja završit će u poslijepodnevnim satima uz domjenak i druženje svih sudionika na boćalištu BK Kostrena.