Kostrena 6. studeni 2023. Izvor: Naša Kostrena

Uređenje Kuće kostrenskih pomoraca privodi se kraju

Uređenje Kuće kostrenskih pomoraca privodi se kraju
“Navigare necesse es”“, ploviti se mora odražava mističnu povezanost čovjeka i mora, staru koliko i samo postojanje. Kada je o Kostreni riječ, ploviti znači živjeti jer plovidba ovdje i jest način života.

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca, mjesto je u kojem ćemo posjetitelju približiti pomoračku povijest Kostrene. Mjesto, u kojem će se kroz priču o moru i pomorstvu zapravo moći upoznati i Kostrenjane, proniknuti u način života i emociju koja prati pomorca kada odlazi na plovidbu, kao i onih koji ostaju i čekaju ga na kostrenskoj groti, pogleda uprtog prema pučini i srca ispunjenog samo jednom željom - vrati se doma… A njega će kad se vrati s putovanja, kao i sve nas, dočekati Kuća, širom otvorenih vrata, u kojoj ćemo sačuvati kostrenski kamičić, sunca i neba bokunić - kad dojdeš, da najdeš, kako je to lijepo u svojim stihovima napisala kostrenska pjesnikinja Branka Kržik Longin.

Radovi na Kući kostrenskih pomoraca privode se kraju. Jedna od zanimljivosti Kuće zasigurno će biti i zid s vertikalno posloženim maketama brodova, pomno izrađenim, do najsitnijih detalja. Njihovo postavljanje u staklene vitrine odvijalo se pod budnim okom kostrenskog brodomaketara Branimira Šoića koji je i ovjekovječio taj trenutak.