Kostrena 20. veljača 2024. Izvor: Naša Kostrena

Uređuju se i opremaju obje kostrenske Narodne čitaonice

Uređuju se i opremaju obje kostrenske Narodne čitaonice
Općini Kostrena dodijeljena bespovratna sredstva za povećanje društvenog standarda

Općina Kostrena prijavila je projekt opremanja zgrade Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji na natječaj za dodjelu sredstava unutar mjere 3.1.1. Pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo LAG-a “Vinodol”, temeljem čega joj je Agencija za plaćanje u ribarstvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 42.386,40 eura.

Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji središte je kulturnog života Kostrene, mjesto održavanja svih značajnih manifestacija, kazališnih i kino predstava, izložbi, koncerata te mjesto okupljanja udruga i mještana svih dobnih skupina.


Dobivenim sredstvima planira se nabavka panoa za postavljanje izložbi, postavljanje nove rasvjete i zavjesa za zamračivanje ostakljenih površina čime će se osigurati uvjeti za održavanje kino projekcija čak i tijekom dana, a posebno značajna je nabavka nove audio opreme.

Time će se u cijelosti ispuniti ciljevi projekta, a to je povećanje društvenog standarda i omogućavanje kvalitetnijeg i cjelogodišnjeg korištenja Narodne čitaonice u Sv. Luciji.

Otvorenjem Kuće kostrenskih pomoraca, prekrasnom kompleksu u Sv. Barbari udahnut je nov život, a Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Barbari važan je prateći prostor Kuće za organizaciju programa i izlaganje dijela postava.


Uređenjem interijera Narodna čitaonica u Sv. Barbari postala je vrijedan i reprezentativan prostor za održavanja različitih radionica, predavanja i izložbi.

Čitaonica je dobila novu vanjsku stolariju, zamijenjeni su stropovi i podovi, ugrađena je nova rasvjeta, a osim dvorane uređeni su i uredski prostori. U nastavku radova sanirat će se fasada i urediti terasa kao i prostori u kojima je djelovala Karnevalska grupa Špažićari.

Izložbom "Iz arhiva obitelji Igora Stipanovića”, novouređeni prostori bit će predstavljeni javnosti.