Kostrena 20. ožujak 2018.

"Uskrs u Kostreni" uz brojna događanja

"Uskrs u Kostreni" uz brojna događanja
Turistička zajednica Općine Kostrena  i Općina Kostrena organiziraju novu manifestaciju u Kostreni, koja će se održati na Cvjetnu nedjelju, 25. ožujka, na prostoru ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, s početkom u 10 sati.

Mirisi, okusi i običaji povezani s obilježavanjem najvećeg kršćanskog blagdana, čine okosnicu nove, zanimljive manifestacije “Uskrs u Kostreni”, koju zajednički pokreću Turistička zajednica Općine Kostrena i Općina Kostrena.

Na terasi ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, središtu kulturnog života Kostrene, Kostrenjani i njihovi gosti, moći će uživati u bogatoj ponudi domaće hrane s hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, gastronomskoj ponudi lokalnih ugostitelja, delicijama spravljenim po receptima naših nona, kreativnim radionicama i zabavnim igrama, koje će podjednako razveseliti male i velike posjetitelje.

Najmlađi posjetitelji dobit će priliku naučiti ukrašavati pisanice raznim tehnikama poput pirografije i bojanja i provjeriti spretnost i vještinu u raznim igrama poput trčanja s jajem u žlici, kucanju pisanica te potrazi za skrivenim pisanicama oko čitaonice ili pak oslikati lice veselim proljetnim motivima.

Oni nešto stariji, uz kupnju zdravih, domaćih proizvoda, moći će naučiti nešto novo o zdravoj prehrani, jestivom samoniklom bilju i prirodnoj kozmetici. Kao zvijezde programa izdvojit ćemo poznatog primorskog kuhara Kristiana Kozmića, autora kuharice “Primorski pijat” koji će kroz svoj kulinarski show posjetitelje upoznati s primorskim uskrsnim specijalitetima i Anu Smokrović, autoricu bloga Anino povrće, koja će prezentirati ratarsku gastronomiju i načela zdravog i ispunjenog života te kako u svoju prehranu uvrstiti razno povrće.


Turistička zajednica Općine Kostrena posjetitelje će počastiti ukusnim i nezaobilaznim proljetnim specijalitetom primorskog kraja- fritajom sa šparugama.

“Proljeće je idealno za promociju gastronomske ponude Kostrene, u trenutku kad primorskim stolovima dominira jedinstvena delicija - šparoga. Vrijeme oko Uskrsa bogato je i običajima povezanim s najvećim kršćanskim blagdanom zato smo se odlučili organizirati manifestaciju jednostavnog naziva „Uskrs u Kostreni“,  čije će se prvo izdanje održati na prelijepom prostoru ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, središtu kulturnog života Kostrene. Kostrenjani i njihovi gosti, moći će uživati u bogatoj ponudi domaće hrane, kreativnim radionicama i zabavnim igrama, koje će, vjerujemo, podjednako veseliti male i velike posjetitelje”, poručila je Sandra Svetić, direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena.

Detaljni program manifestacije Uskrs u Kostreni te satnicu događanja možete pogledajte OVDJE.
 
Priprema za najveći kršćanski blagdan

Na blagdan Cvjetnice, počinje Veliki tjedan, pripreme za najveći kršćanski blagdan. Uobičajeno se prije mise izvan crkve upriliči blagoslov maslinovih grančica i procesija. U župi sv. Lucije, blagoslov maslinovih grančica održat će se ispred nove kapelice u 9:30 sati, a potom procesija ide do župne crkve sv. Lucije gdje će se slaviti sveta misa.

U župi sv. Barbare, blagoslov maslinovih grančica održat će se ispred mjesnoga groblja u 8:30 sati, potom procesija ide do župne crkve sv. Barbare gdje će se slaviti sveta misa.

Dan uoči Cvjetnice kostrenski hodočasnici pohode križni put na Raspelje dok se na Veliki petak ide na Kalvariju. Križni put prema kapelici na Kalvariji, obnovila je Bratovština Svetog Nikole iz Kostrene, 2007. godine. Kapelicu je dao napraviti kostrenski pomorac davne 1852. u spomen na preživjeli brodolom u Bosporu.