Kostrena 3. ožujak 2016.

Uspješna vježba evakuacije kostrenske škole

Uspješna vježba evakuacije kostrenske škole
Jutros oko 10 sati počela je evakuacija Osnovne škole Kostrena. Svi učenici nižih razreda i djelatnici škole napustili su učionice te ispred škole pričekali prestanak "opasnosti". Evakuacija kostrenskih osnovnoškolaca organizirana je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite. 

Nakon uspješno izvedene vježbe, za učenike nižih razreda, organizirana je korisna edukacija kako bi znali reagirati u opasnim situacijama poput požara i poplava. Mališane su ipak najviše razveselila dva belgijska ovčara, koje su vodiči predstavili kroz demonstraciju rada s potražnim psima.  

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite u školi su se predstavile i volonterske udruge u sustavu civilne zaštite te policija.

U programu su tako sudjelovali: OŠ Kostrena, PUZS Rijeka, DVD Kostrena, Policijska uprava PG, Postrojba CZ Općine Kostrena, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, Odred izviđača “Sjever- jug“, Stožer ZS Općine Kostrena, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Radio mreža za opasnost i Dom mladih Rijeka.

U isto su vrijeme stariji osnovnoškolci u susjednoj sportskoj dvorani sudjelovali u kvizu znanja iz područja zaštite, spašavanja i prevencije, a najuspješnijima su podijeljena priznanja. 

Sve aktivnosti organizirane su kako bi se djecu educiralo o načinima postupanja u slučaju opasnosti, provjerilo njihovo znanje te ukazalo na posljedice mogućih nesreća.

“Zadovoljna sam kako je protekla vježba evakuacije učenika i zaposlenika. Pokazali smo da mi to možemo izvesti, u slučaju da nam, ne daj Bože, u stvarnosti treba,” rekla je Biserka Miškulin, ravnateljica kostrenske osnovne škole.

“Program edukacije djece po školama DUZS provodi kroz cijelu godinu, ali smo htjeli povodom Međunarodnog dana civilne zaštite pojačati aktivnosti. Djeca na taj način puno nauče, najbitnije je da znaju pozvati pomoć i sebe evakuirati s mjesta nesreće,” naglasio je Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka.

"Općina Kostrena, itekako je svjesna značaja preventivnog djelovanja i važnosti da se rizik za mještane u slučaju nekih većih nesreća svede na minimalnu razinu, zato smo i stalni pokretač u razvoju sustava zaštite i spašavanja, ne samo za svoju općinu, nego i šire. Sretni smo što usmjerenost Općine na sigurnost mještana dijelimo s našim djelatnicima. Posebno smo ponosni što je upravo djelatnica Općine Kostrena, gospođa Borka Reljac dobitnica godišnje nagrade Državne uprave za zaštitu i spašavanje za posebne zasluge u razvoju sustava zaštite i spašavanja. Radi takvog pristupa prepoznati smo u čitavoj županiji pa je Kostrena i prošle godine velikim događanjem povodom Međunarodnog dana civilne zaštite kao domaćin obilježavanja Dana civilne zaštite za čitavu županiju, a ove godine aktivnosti su usmjerene na edukaciju i uključivanje najmlađih mještana, učenika OŠ Kostrena," zaključila je općinska načelnica Mirela Marunić.

Obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite u Kostreni su organizirali: Općina Kostrena, Državna uprava za zaštitu i spašavanje- Područni ured Rijeka i OŠ Kostrena.

Komentari