Kostrena 17. lipanj 2019.

Uvala Žurkovo i Trg sv. Barbare kao galerije na otvorenom

Uvala Žurkovo i Trg sv. Barbare kao galerije na otvorenom

Međunarodna umjetnička kolonija u Kostreni je proteklog vikenda okupila oko 150 sudionika svih generacija, koji su stvarali i izlagali svoje radove u uvali Žurkovo i na Trgu svete Barbare. 

Kostrena je proteklog vikenda pretvorena u veliku umjetničku galeriju. Na Trgu svete Barbare, kojeg Kostrenjani od milja nazivaju “umjetničkim”, stvarali su i izlagali slikari, a u uvali Žurkovo keramičari. 

U organizaciji Udruge Veli Pinel 16. puta su se na “umjetničkom trgu” okupili slikari. Njih stotinjak, profesionalaca i amatera, predstavilo se s oko 130 radova, što gotovih, što nastalih na licu mjesta. 

Tročlani žiri na kraju je izabrao najbolje. U kategoriji gotovih radova među profesionalcima je nagrađena slika Kristine Kinkele Vačić, dok je među amaterima nagradu dobila Ankica Bijelić, a za amaterske ex tempore radove nagrađeni su: Siniša Popović, Slavko Strinić i Lea Ahel.

U uvali Žurkovo, u organizaciji Udruge Vali, izlagalo je tridesetak keramičara iz Hrvatske i inozemstva. Na slobodnu temu vrijedni su keramičari, na iznimno visokim temperaturama, izrađivali radove različitim tehnikama.

Najboljim radom tročlani je stručni žiri na kraju proglasio- “Bocun” Dušanke Gržeta, drugo mjesto za “Ponikvu” je osvojila Elda Čekada, dok je Dijana Trtanj s radom “Bez naziva” osvojila treće mjesto.


I dok je nedjelja bila rezervirana za odrasle, subotu su u Kostreni stvarali najmlađi. 16. Dječja likovna kolonija Kostrena 2019. na Trgu svete Barbare okupila je petnaestak malih umjetnika, koji su slikali pod budnim okom Edija Gustina, voditelja likovnih radionica “Mali pinel”

Tradicionalna  Međunarodna umjetnička kolonija u Kostreni održana je pod pokroviteljstvom Općine Kostrena.