Kostrena 11. lipanj 2015.

Uvođenje reda na kostrenske ulice

Uvođenje reda na kostrenske ulice
Prometni redari i automatska naplata parkiranja u Kostreni bi ovog ljeta trebali riješiti problem nepropisno parkiranih vozila, koja stvaraju probleme u prometu, ali i uvesti red na kostrenska parkirališta. 

Ljetni mjeseci za Kostrenu iz godine u godinu znače iste probleme. Parkiranih automobila ima svuda, od parkirnih mjesta do zelenih površina, a nepropisno parkirana vozila nerijetko stvaraju gužve i probleme u prometu. 
 
Redari na kostrenskim prometnicama

Kako bi se riješili problemi te povećala protočnost i sigurnost prometa Općina Kostrena je, u skladu s Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Prekršajnim zakonom, pokrenula ustrojavanje Prometnog redarstva. 

“S obzirom na veličinu općine i raspoložive potencijale odlučeno je da se jedan zaposleni službenik osposobi za prometnog redara, a uz njega da se sezonski zaposli još jedan, kako bi se prevladalo veliko opterećenje u prometu u periodu od 15. lipnja do 30. rujna. Navedeni djelatnici su završili obuku za prometnog redara,” najavila je općinska načelnica Mirela Marunić.

Uz propisanu uniformu prometni će redari biti opremljeni i informatičkom opremom, koja će im omogućiti kažnjavanje nepropisno parkiranih vozila. Narednih će se dana ishoditi i suglasnost MUP-a pa bi prometni redari s radom trebali započeti s prvi danom srpnja. Kako se radi o novini na kostrenskim cestama za prekršaje će se u početku davati tek opomene jer, poručuju iz Općine, “Nije cilj punjenje proračuna već uvođenje reda.”
 
Novi automati i povoljne cijene 

Potvrđuju to cijene parkiranja, koje su, ako se usporede s ostalim mjestima uz more, gotovo simbolične. Naime, za dva sata parkiranja izdvojiti treba 5 kuna, a za dnevnu kartu 15 kuna.

Velika promjena ovog je ljeta uvedena, a tiče se načina naplate parkirališta u obalnom pojasu tijekom sezone. Naime, postavljen je novi sustav automatskih naplatnih uređaja. U sustavu naplate je 426 parkirnih mjesta, a automati su postavljeni na 7 lokacija.

Sustav je s radom počeo početkom lipnja. U tijeku je testiranje pa se korisnicima koji ne plate parkirnu kartu izdaju samo upozorenja. No, od ponedjeljka će neplatiše umjesto upozorenja dobiti cjelodnevnu kartu za 24 sata, koja iznosi 60 kuna.
 
708 101

Uz automatske naplatne uređaje parkirne karte od ovog se ljeta mogu kupiti i putem SMS-a, slanjem poruke na broj 708 101. 

Za one koji u Kostrenu dolaze često dostupne su pretplate koje iznose 200 kn za sezonu. Za osobe s prebivalištem na području Općine Kostrena ta je cijena 50% niža, odnosno iznosi 100 kuna. 

 “Glavni cilj, uz uvođenje reda u obalni pojas, je očuvanje najvrjednijeg dijela zemljišta na području Općine Kostrena. U skladu s ciljem zaštite okoliša, cjelokupni sustav naplate parkiranja koristi se sunčevom energijom, izuzev računala blagajni i rampi kod kojih zbog tehničkih mogućnosti to nije bilo moguće. Iznimno smo ponosni i na malu solarnu elektranu koju su samostalno projektirali i sastavili naši djelatnici,” rekao je Tomislav Matić, direktor Komunalnog društva Kostrena.

Također spomenut treba i da je na novom sustavu naplate, na određeno vrijeme, zaposleno pet osoba, koje će raditi kao kontrolori parkirnih karti propisno parkiranih vozila. 

Uz automate za naplatu parkirališta uvest će se i regulacija pristupa priobalnom putu automatskim podiznim stupićima, kojima će pristup imati samo dostava, koncesionari i interventna vozila.

Novi sustav vrijedan je više od 800 tisuća kuna, od čega je 540 tisuća iz proračuna osigurala Općina Kostrena.
 
Škola i vrtić dostupni za roditelje

Kako u Kostreni nema dovoljno parkirnih mjesta, na područjima koja nisu uz obalu, neće se represivno djelovati, naglašavaju iz Općine Kostrena. Izuzetak je tek parkiralište kraj škole i vrtića, koje će se u sezoni također naplaćivati. Na taj će se način izbjeći navala kupača na to parkiralište. No, važno je naglasiti da parkirnu kartu neće morati platiti roditelji koji dolaze s djecom ili po djecu, niti djelatnici škole i vrtića. 

Od atraktivnih lokacija u blizini mora cesta Doričići- Svežanj još ovog ljeta ostaje besplatno “parkiralište”, kao i lučica Podurinj.