Kostrena 13. veljača 2015.

Valentinovo u znaku meda

Valentinovo u znaku meda
Najbolje što nude pčele i pčelari iz naše županije okupljeno je danas u Narodnoj čitaonici Kostrena sv. Lucija, na 3. manifestaciji “Medni poljubac”, koja se prvi puta održala u Kostreni. 

Dan uoči Valentinova u Kostreni tako poljubaca nije nedostajalo. Posjetitelji su mogli degustirati 40-ak predstavljenih vrsta meda, a organizirana je i stručna edukacija. 

Osnovni cilj manifestacije je edukacija građana i promocija pčelarstva i ekološke pčelarske proizvodnje na području naše županije.

“Kad bi ljudi znali koliko je med zdrav svi bi ga koristili,” naglasio je Radimir Mičić, proizvođač meda.

“Karakteristika prošle pčelarske sezone je da su dominirali meduni, to su medovi od sok biljaka sa stabala, tzv. “Medna rosa”, ima i dosta kadulje, tako da posjetitelji mogu uživati u varijacijama različitih vrsta. Primorsko- goranska županija zahvaljujući svom položaju, ima prekrasne medove, visoko kvalitetne, to je primorska kadulja na našim otocima i kod Novog Vinodolskog, a u Gorskom kotaru čuveni medun od crnogorice,” naglasio je Branko Vidmar, predsjednik Udruge Biopčela.

 
Med kao lijek

Organizirano je i predavanje vodećeg stručnjaka za apiterapiju te promociju pčelarske proizvodnje, Dražena Lušića, kao i predavanje Josipa Lončara, liječnika obiteljske medicine te stručnjaka koji se liječenjem pčelinjim proizvodima bavi više od pola stoljeća.

Tom je prilikom uručena nagrada Robertu Kosu iz Rukavca, lanjskom pobjedniku “Zlatnog ulišća”, čiji je med u studenom prošle godine proglašen najkvalitetnijim u našoj županiji.

“Bilo je jako puno ove godine meduna i u toj konkurenciji osvojio sam prvo mjesto. Što se tiče mog meda dosta je specifičan jer obično se medun povezuje s gorskim kotarom, a moj med dolazi s Cresa to je jedna specifičnost, ima jednu specifičnu aromu”, rekao je Robert Kos.

U projekt su se uključili i učenici Osnovne škole Kostrena, koji su crtali na temu pčela i prirode, a najbolji radovi su nagrađeni.
 
Ekološki park u Kostreni

Predstavljena je i nova ekološka udruga Ekoregija Kostrena, koja je, u suradnji s Udrugom Biopčela, organizirala ovogodišnji “Medni poljubac”. Spomenute udruge surađuju i na projektu budućeg Ekološkog parka Rasadnik, u sklopu kojeg će biti postavljeni edukativni pčelinjaci s pčelarskim rekvizitima pa će posjetitelji moći uživo vidjeti kako izgleda pčelarska proizvodnja te na licu mjesta doznati sve što ih zanima.