Kostrena 12. ožujak 2017.

Varaždin slavio na 1. “Kostrena wheelchairbasketu”

Varaždin slavio na 1. “Kostrena wheelchairbasketu”
Premijerno izdanje košarkaškog turnira u kolicima za osobe s invaliditetom- “Kostrena wheelchairbasket 2017.” okupilo je četiri momčadi: Varaždin, Koprivnicu, mladu reprezentaciju Slovenije te novoformiranu domaću momčad. 

Na samom otvaranju turnira “Kostrena wheelchairbasketa”, održanog u Sportskoj dvorani Kostrena, Slovenija je uvjerljivo slavila protiv domaćina s 45:4, dok je Varaždin, također prilično uvjerljivo, pobijedio Koprivnicu sa 68:27. 

Susret za 3. mjesto tako su odigrali KK Kostrena i KKOI Koprivnica, a slavili su gosti sa 27:18, dok je u napetom finalu KKI Varaždin bio bolji od mlade reprezentacije Slovenije sa 63:55. 

“Prvi puta u ovoj dvorani igra se košarka u kolicima. Cilj nam je popularizacija tog sporta te da naša novooformljena momčad, u sklopu programa košarke u klicima u Kostreni, odigra svoje prve utakmice i odmjeri snage protiv iskusnijih momčadi. Nadamo se da će turnir postati tradicionalan,” rekao je Siniša Kuharić, tajnik Košarkaškog kluba Kostrena.

Košarka u kolicima

Košarka u kolicima jedan je od najatraktivnijih ekipnih sportova za osobe s invaliditetom. No, mogu je igrati svi. Važno je napomenuti da se petorka boduje koeficijentom, a visina koeficijenta igrača ovisi o invaliditetu. Potpuno zdrav čovjek u kolicima tako primjerice ima visok koeficijent, dok osoba s teškim invaliditetom ima nizak koeficijent. Ukupni koeficijent koji momčad smije imati je limitiran pa se na terenu ne može naći nekoliko osoba bez invaliditeta. Momčadi su najčešće sastavljene od pojedinaca s različitim stupnjevima invaliditeta. 

Što se samih pravila tiče tek neznatne su razlike u odnosu na klasičnu košarku. Jedina modifikacija odnosi se na izostanak “duple lopte”. 
 
Košarkaški klub Kostrena

Košarkaški klub Kostrena, koji je osnovan 2001. godine, danas broji četrdesetak članova. Kako se klub bazira na školi košarke, odnosno rad s mladima, proteklih je godina omasovljen omladinski pogon pa Kostrena danas ima sve kategorije do mlađih kadeta, kao i seniorsku polurekreativnu momčad.  

Na inicijativu nekoliko članova prije tri je mjeseca pokrenuta škola košarke u kolicima. Osigurani su termini, uvjeti, trener i danas u klubu, nekoliko puta tjedno, trenira jedanaest igrača. Kako je Kostrena jedini klub u regiji u kojem se igra košarka u kolicima u Kostreni treniraju igrači iz naše, ali i susjednih županija.