Kostrena 19. veljača 2019.

Večer sjećanja na Katju Šepić Usmiani i Želimira Perovića

Večer sjećanja na Katju Šepić Usmiani i Želimira Perovića

U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kostrene jučer je u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održana večer sjećanja na istaknute članove Katju Šepić Usmiani i Želimira Perovića.

Upravo u veljači prije 22 godine pokrenuta je inicijativa osnivanja Katedre Čakavskoga sabora Kostrena, a među osnivačima su bili Katja Šepić Usmiani i Želimir Perović. Katja Šepić Usmiani bila je i prva potpredsjednica Katedre, a Želimir Perović prvi predsjednik Skupštine Katedre. Uz članove Katedre i njihovih obitelji, Katje i Želimira prisjetili su se prijatelji i kolege koji su  poznavali njihov angažman i s njima dijelili brojne zajedničke uspomene i postignuća.

Katja Šepić Usmiani rodila se 1946. u Splitu, no već s tri mjeseca došla je živjeti u Kostrenu Sv. Barbaru. Završila je studij hrvatskoga jezika i književnosti i talijanskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na mjestu profesorice hrvatskoga i talijanskoga jezika i književnosti radila je u Pomorskoj školi u Bakru 32 godine, potičući svoje učenike na pisanje poezije.


Osjećajući barbaranski svojim govorom, uključila se u Katedru Čakavskoga sabora Kostrena želeći djelovati na očuvanju kostrenskoga govora, ali i čakavštine uopće. Svojim je književnom stvaralaštvom Katedri davala potrebnu pokretačku kreativnu snagu. Iako nije pisala po obrascu zavičajne čakavske poezije i njezini stihovi ne govore izravno o Kostreni, napisani su čistom kostrenskom barbaranskom besedom, životom u njoj inspirirani, samim time na neki način njoj i posvećeni. Za svoja je djela dobila brojne književne nagrade, a njezin doprinos i dostignuća na području kulture, posebice čakavskog izričaja, prepoznala je i Općina Kostrena koja joj je 2003. godine dodijelila godišnju nagradu te 2012. godine nagradu za životno djelo. 

Želimir Perović rođen je u Kostreni 1935. godine,  pohađao je Pomorsku školu u Bakru, kasnije Pomorski fakultet, plovio je na brodovima Kvarnerske plovidbe i Jugolinije u kojoj je na različitim upravljačkim funkcijama radio do umirovljenja. Iako je bio aktivan u različitim sportovima, najveći je trag ostavio kao sportski djelatnik u klubovima NK Pomorac i Vaterpolo klubu Primorje, a upravo ljubav prema sportu uvijek ga je i vraćala u rodnu Kostrenu. Osim u sportu, Želimir je bio aktivan i u političkom djelovanju. Uz Katedru, jedan je od osnivača Udruge pomorskih kapetana Kostrene. Njegov doprinos u sportskom i kulturnom razvoju Kostrene prepoznala je Općina Kostrena i 2013. godine dodijelila mu nagradu za životno djelo.