Kostrena 21. veljača 2023. K.V.

Više od 700 mladih iz našeg kraja “storilo po svoju”

Više od 700 mladih iz našeg kraja “storilo po svoju”
Projekt “Stori po svoju” obuhvatio je više od 700 polaznika koji su kroz dobili priliku sudjelovati u preko 90 radionica, 10 mentorskih programa, 4 kampa i Hackathonu te otići na 4 izleta

Završnom konferencijom održanom u Kostreni, zaključen je EU projekt “Stori po svoju”, namijenjen edukaciji djece i mladih do 29 godina u područjima kulture, poduzetništva, održivog, osobnog i profesionalnog razvoja kao i STEAM-a. 


Prijavitelj i nositelj projekta “Stori po svoju” bila je Općina Kostrena, a partneri Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena. Vrijednost projekta je 367.692,61 EUR (2.770.380,00 kuna). Projekt je u 100% iznosu financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. 

Projekt “Stori po svoju”, započeo je u veljači 2021. i formalno će biti zaključen 23. veljače 2023. godine. Obuhvatio je više od 700 polaznika s područja Urbane aglomeracije Rijeka koji su kroz projekt dobili priliku sudjelovati u preko 90 radionica, 10 mentorskih programa, 4 kampa i Hackathonu kao i otići na 4 izleta. 


Radionice su bile podijeljene u dva ciklusa, od kojih je prvi započeo krajem 2021. godine, a drugi u travnju 2022. a održavale su se u Kostreni, Rijeci i u Kraljevici. Radionice projekta “Stori po svoju”, proveli su Centar tehničke kulture Rijeka, SOS Rijeka- centar za nenasilje i ljudska prava, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga Žmergo, Udruga Ri Rock i Lean Startup. 

Općinu Kostrena je prijavitelj i nositelj projekta dok su partneri u projektu Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena koji je na sebe preuzeo organizaciju i provedbu aktivnosti kao i vidljivost projekta. 


Uz ravnateljicu Centra kulture Kostrena Borku Reljac na završnoj konferenciji sudjelovala je i predstavnica Grada Kraljevice Paula Vučković koja je istaknula značaj projekta “Stori po svoju”, čije radionice je pohađalo oko 100 malih Kraljevičana i kroz koji su dobili priliku steći različite kreativne vještine, a postignuta je i kvalitetna zajednička suradnja među partnerima. 

“Izrazito smo ponosni što smo. djeci na našem području pružili mogućnost da usvajaju nova znanja i vještine, da nauče nešto novo i steknu iskustvo koje će im u budućnosti sigurno biti od koristi”, naglasila je Vučković.


Značaj projekta i zadovoljstvo provedbom istaknuo je i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić: “Projekt Stori po svoju idealno se uklopio u našu viziju stvaranja kvalitetnog okruženja za život i rad naše djece i mladih. Ako želimo budućnost u kojoj će naši mladi biti uspješni lideri, poduzetnici i radnici, sposobni donositi odluke i nositi se s izazovima, tada je važno da im stvorimo što više prilika za stjecanje novih znanja i potrebnih vještina kako bi u tome bili što uspješniji. Zahvaljujem svim sudionicima i našem Centru kulture Kostrena koji je preuzeo glavnu organizacijsku ulogu u projektu kao i Gradu Rijeci i Gradu Kraljevici koji su prepoznali važnost i uključili se u projekt”.

U ime provoditelja aktivnosti i radionica na konferenciji su sudjelovale Diana Kovačić iz udruge Žmergo Opatija i Zagorka Prce Veseli iz Centra tehničke kulture Rijeka, a događaj je zaključen dodjelom poklona polaznicima koji su sudjelovali u najvećem proju programa.


Ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac istaknula je kako su mnogi polaznici kroz aktivnosti projekta otkrili svoje afinitete, spoznali što ih veseli i stekli nove vrijedne vještine dok su partneri također stekli iznimno korisno iskustvo za daljnje povlačenje sredstava iz europskih fondova, za neke nove projekte usmjerene na razvoj i dobrobit zajednice.