Kostrena 3. travanj 2020.

Vranić: “Zdravlje, radna mjesta i poslovanje su prioriteti”

Vranić: “Zdravlje, radna mjesta i poslovanje su prioriteti”
Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u Kostreni s obzirom na aktualnu pandemiju i prve potvrđene slučajeve zaraze koronavirusom?

U Kostreni možemo biti više nego zadovoljni, s obzirom na to da među našim mještanima ima puno pomoraca pa smo samim time kao sredina mobilniji i možda izloženiji nego neke druge sredine. Prvi potvrđeni slučajevi nisu rezultat lokalne transmisije nego je riječ o mještanima koji su se vratili s putovanja u inozemstvo i od samog povratka su u samoizolaciji i pod nadzorom epidemiologa.

Koliko ste zadovoljni s ponašanjem Kostrenjana? Poštuju li sve donesene mjere?

Mještani Kostrene se pridržavaju propisanih mjera radi čega za sada nemamo slučajeva koji su rezultat lokalnih transmisija i dat ćemo sve od sebe da što je moguće duže održavamo takvu situaciju. Uveli smo dežurni telefon za pomoć mještanima koji spadaju u rizične skupine. U kontaktu smo s našim liječnicima, ljekarnom, svim institucijama i pružateljima različitih usluga kako bismo smanjili potrebe za kretanjem na što manju mjeru. Stožer civilne zaštite Općine Kostrena stalno je aktivan, a pripadnici postrojbe civilne zaštite i volonteri u svakodnevnoj su kontroli što radi pružanja pomoći mještanima što kako bi kontrolirali provode li se sve mjere, odnosno kako bismo upozorili na ponašanja ako nisu u skladu s preporučenim mjerama. 


Koliko je zahtjeva za izdavanjem propusnica zaprimljeno i koliko je propusnica izdano od strane Općine?

Do sada je izdano preko 300 propusnica, prosječno 40 do 50 propusnica dnevno jer se u Kostreni uglavnom izdaju jednodnevne propusnice dok se višednevne izdaju samo u iznimnim slučajevima. S radom je započeo i sustav e-propusnica, koji je izradilo Ministarstvo uprave pa očekujemo da bi taj sustav trebao svima pomoći u radu.

Hoće li i na koji način Općina pomoći kostrenske poduzetnike?

Pored zaštite zdravlja naših mještana, očuvanje radnih mjesta i poslovanje naših lokalnih poduzetnika, u ovom su trenutku prioritet. Pripremili smo prvi paket konkretnih mjera, od oslobađanja plaćanja zakupnine za poslovne prostore koji su u vlasništvu Općine ili pravnih osoba u vlasništvu općine, u stopostotnom iznosu za one poslovne subjekte koji su Odlukom morali obustaviti poslovanje, do pedesetpostotnog iznosa za one poslovne subjekte koji posluju, ali smanjenim obimom, preko pomoći za podmirenje režijskih troškova, do odgode plaćanja koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru. Pored toga, pripremamo i druge mjere za poduzetnike koji ne posluju u općinskim prostorima, a koje ćemo ugraditi u naš Program poticanja poduzetništvu, koji će se redizajnirati i usmjeriti na gospodarski oporavak onih koji su bili najviše pogođeni krizom zbog koronavirusa.


Hoće li i u kojoj mjeri kriza utjecati na općinski proračun te pokrenute i planirane projekte?

Ova godina će po mnogočemu biti posebna i svi ćemo se morati prilagoditi okolnostima. U ovom času nastojimo što objektivnije izraditi projekciju prihodovne strane proračuna kako bi utvrdili koliko će ova situacija utjecati na naše proračunske prihode. Izvjesno je da ćemo morati reducirati neke projekte koji su se trebali realizirati ove godine, no nećemo zaustaviti sve investicije jer život ne smije stati, upravo suprotno- moramo ga ponovno pokrenuti! Investicije predviđene za ovu godinu prilagodit ćemo trenutnoj situaciji i završiti započete projekte te realizirati one koji su neophodni za naše mještane. Sredstva jednostavno neće biti dovoljno za sve što smo planirali i proračunu ćemo morati pristupati kao što bismo pristupili i osobnim financijama, postavljanjem prioriteta. Bit ćemo primorani smanjiti sve ono što nije neophodno. Nećemo smanjivati socijalne i zdravstvene programi, budući u ovom trenutku pogotovo trebamo brinuti o zdravlju svih naših mještana i potrebama socijalno ugroženih skupina. Posebnu pažnju posvetit ćemo izradi programa pomoći našim poduzetnicima i obrtnicima. Pored već osiguranih sredstava, preraspodjelom prihoda osigurat ćemo i dodatna sredstva kako bi našim poduzetnicima pomogli da što prije nastave s radom jer ćemo time očuvati i radna mjesta.

Koju poruku u ovo krizno vrijeme želite poslati mještanima Kostrene?

Budimo odgovorni, budimo solidarni i dajmo sve od sebe da što prije prevladamo ovu situaciju i vratimo se našim životima i svakodnevici u kojoj ćemo se nesmetano kretati, družiti, igrati, učiti i raditi.