Kostrena 16. lipanj 2016.

Zabava koja počinje u 5 ujutro

Zabava koja počinje u 5 ujutro
U Kostreni najavljen bogat program ovogodišnje “Dobrodošlice ljetu”. Među brojnim događanjima ističe se “Kostrenski solsticij”, jedinstveno, cjelodnevno događanje koje počinje u 5 ujutro. 

U Beach baru “Tango”, predstavljen je program tradicionalne kostrenske manifestacije “Dobrodošlica ljetu“, koja će zahvaljujući novim, atraktivnim događanjima prometnuti Kostrenu u nezaobilaznu ljetnu destinaciju riječkog prstena i to ne samo za kupače, nego i za sve ljubitelje glazbe, sporta i dobre zabave. Različite lokacije, pozornice su na otvorenom, na kojima se planira organizirati bogat i sadržajno raznovrstan program.

“Naše ambicije u pogledu turističkog razvoja Kostrene su velike, a da su i utemeljene, govore prošlogodišnji rezultati u vidu povećanja broja turista i posjetitelja, upravo radi novih kvalitetnih manifestacija. Žao mi je što ‘Dobrodošlica’ neće imati jedno od nama posebnih događanja, a to je podizanje Plave zastave u Uvali Svežanj. Radi nedavnog zagađenja obale, naša plaža ove godine neće imati takav status, pa ću iskoristiti priliku i još jednom pozvati predstavnike Ine i svih ostalih institucija da se dodatno ubrza dinamika sanacije naših plaža,” rekla je Mirela Marunić, načelnica Općine Kostrena koja je suorganizator i pokrovitelj gotovo svih događanja u Kostreni.
 
Ljeto bez Plave zastave

Glavni sponzor ovogodišnje “Dobrodošlice ljetu” je INA, koja je prepoznala njezin značaj i pružila podršku organizatorima u namjeri da podignu kvalitetu programa. 

“INA i Kostrena upućene su jedna na drugu i osjećamo se dijelom zajednice. Poduzimamo sve mjere kako bi se potpuna sanacija završila što prije nastavno na izlijevanje ugljikovodika iz Rafinerije. Učinit ćemo sve da se u Svežanj što prije vrati Plava zastava jer s voljom i radošću sudjelujemo u svim događanjima koja su za Kostrenu važna. Naša suradnja traje već dugi niz godina, no ovogodišnji program ‘Dobrodošlice’ učinio je značajan pomak u kvaliteti događanja koja smo odmah prepoznali i odlučili podržati“, izjavio je Erkki Ranta, direktor Rafinerije nafte Rijeka.
 
Sve bolji turistički rezultati

Turistička zajednica Općine Kostrena uz podršku Općine Kostrena i brojnih kostrenskih udruga, od 2008. godine glavni je organizator ove manifestacije. Direktorica TZO Kostrena Sandra Svetić zahvalila je glavnom sponzoru i Općini Kostrena na potpori te se osvrnula na program “Dobrodošlice ljetu”. 

“Svi pokazatelji, od ostvarenih noćenja, do broja dolazaka i posjećenosti manifestacija u značajnom su porastu u odnosu na prethodnu godinu. Kao što je rekla načelnica, postignuti rezultati posljedica su kvalitetnog zajedničkog rada na stvaranju turističkog proizvoda i ali i sustava informiranja gostiju i sve atraktivnijih događanja kojima želimo brendirati Kostrenu. Za razvoj turističke destinacije više nije dovoljno samo podignuti kvalitetu i atraktivnost smještajnih kapaciteta. Potrebno je pružiti originalna i prepoznatljiva događanja kao što je ovo pred nama koje će, sigurna sam, privući u Kostrenu brojne posjetitelje,” istaknula je Svetić. 
 
Večeras “Dnevnik nogometaša- miris Barcelone“

Uvod u “Dobrodošlicu” bilo je nekoliko već održanih sportskih natjecanja, a nastavak donosi predstavu Ri teatra “Dnevnik nogometaša- miris Barcelone“, koja će se održati u večeras u 21 sat u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija.

Sutra počinje 39. memorijalni nogometni turnir “Egon Polić“ na stadionu u Žuknici, gdje će nastupiti mladi nogometaši Sturma iz Graza, Sarajeva, Sport Teama iz Banja Luke te hrvatski klubovi: Rijeka, Adriatic, Gorica, Akademija Hypo Limač te dakako domaćin Pomorac. 
 
39. “Egon Polić”

“Iako je u tijeku europsko nogometno prvenstvo, dobar i atraktivan nogomet igrat će se i u Kostreni. Nadamo se da će nas poslužiti dobro vrijeme i da će naši mladi nogometaši imati priliku pokazati sve što znaju i ponuditi pravi nogometni spektakl u Žuknici,” najavio je Hrvoje Franić, dopredsjednik NK Pomorac 1921 i predsjednik turnira Egon Polić te pozvao sve ljubitelje dobrog nogometa da dođu Kostrenu bodriti mlade nogometaše. 

Osim sportskih, petak donosi i zabavne sadržaje, pogotovo za one najmlađe. S početkom u 18 sati u Beach baru “Quorum“, priprema se predstava i radionica žongliranja za najmlađe, a tijekom subote i nedjelje trinaesta po redu umjetnička likovna kolonija koja svake godine okupi gotovo 200 umjetnika, amatera i profesionalaca, iz Hrvatske, Slovenije, Italije i  Austrije. Dio događanja je i Kreativna šetnica, izložba umjetničkih radova kostrenskih umjetnika i njihovih gostiju uz obalni put i dječja radionica "Čudotvornica".
 
Dvjesto umjetnika na likovnoj koloniji

U okviru kolonije održava se i “Ex tempore", a za odabir radova zadužen je stručni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz područja umjetnosti. Završetak će obilježiti večernji koncert glazbenog majstora Zorana Predina, u nedjelju 19. lipnja, na Trgu svete Barbare. U nedjelju će i plivači “Primorja“ isplivati 7. kostrenski plivački maraton.

Veliko finale ovogodišnje “Dobrodošlice ljetu“, održat će se 21. lipnja, na dan ljetnog solsticija i Svjetski dan glazbe. Upravo zato će s prvim zrakama sunca u 5 sati i 15 minuta pa do njegovog konačnog zalaska, najveća kostrenska plaža Nova voda postati centralno mjesto glazbe, zabave, sporta i ekologije. 
 
U 5 ujutro počinje zabava na Novoj vodi 

“Kostrenski solsticij je angažirana, zabavna i drugačija manifestacija koja će upravo radi svoje posebnosti sigurno zadobiti pažnju publike i medija. Htjeli smo na intrigantan način progovoriti o važnim temama kao što su klimatske promjene i pri tom ponuditi nešto drugačije što će privući publiku u Kostrenu,” rekao je Alen Fućak, jedan od autora performansa “Soljenje mora”.

Na pozornici će se tijekom čitavog dana neprekidno izmjenjivati bendovi i DJ-i, a s plaže će se raznim aktivnostima odaslati i snažna ekološka poruka o važnosti očuvanja okoliša. Učinit će to zagrebački konceptualni umjetnici Hrvoje Djukez i Boris Greiner svojim performansom “Soljenje mora“, koji na satiričan način govori o klimatskim promjenama, a u soljenju mora moći će sudjelovati  i posjetitelji. Na plaži će biti postavljen globus kao simbol Zemlje iz kojeg će se moći uzimati sol i soliti more.  Za najmanje posjetitelje pripremljena je kreativna radionica izrade Ininog eko bannera, a lokalne sportske udruge tijekom dana predstavljat će se različitim aktivnostima. Sol će osim scenografijom događanja, dominirati i gastro ponudom.

Ova nova završna manifestacija bit će tek uvod u brojna druga ljetna događanja u Kostreni.