Kostrena 7. lipanj 2018.

Zelene zastave zavijorile se iznad škole i vrtića

Zelene zastave zavijorile se iznad škole i vrtića
Stjecanje zlatnog statusa eko vrtića i eko škole u Kostreni je danas obilježeno svečanim podizanjem prepoznatljivih Zelenih zastava i prigodnim programima u kojima su sudjelovali najmlađi Kostrenjani.

Osnovna škola Kostrena, koja danas slavi Dan škole, na dar je više no zasluženo dobila Zelenu zastavu, zahvaljujući stjecanju hvalevrijednog zlatnog statusa eko škole, a zlatni je status dobilo i kostrenski vrtić “Zlatna ribica”. Simbolične Zelene zastave tako su se ponovno zavijorile iznad kostrenske škole i vrtića, uz prigodan program, koji su pripremili najmlađi Kostrenjani.

“Volim naglasiti da su naša osnovna odgojno- obrazovna načela humanost, nenasilje i ekologija. Ponosimo se brojnim humanitarnim i eko aktivnostima, u čemu nas svesrdno podržavaju roditelji učenika i naša Općina”, rekla je Biserka Miškulin, ravnateljica Osnovne škole Kostrena, naglasivši kako je Kostrena jedno od rijetkih mjesta u kojem svake godine ima sve više učenika.

“Već deset godina sudjelujemo u programu eko škola. S ponosom ističem da smo 2003. bili prvi županijski vrtić koji je stekao eko status. Zajedničkim radom, trudom i eko projektima i dalje ćemo promicati ekološku svijest najmlađih”, poručila je Bruna Rubinić, zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Zlatna ribica.
 
Odgojiti ekološki osviještene mlade generacije

Cilj programa eko škole je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno obrazovnog sustava i svakodnevni život djeteta i djelatnika vrtića i škola. Zadaća je odgojiti ekološki osviještene mlade generacije i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Status eko škole je sustav nagrađivanja što je osobitost ovog prepoznatljivog i kvalitetnog modela odgoja i obrazovanja. Odgojne ustanove koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu međunarodne eko škole i Zelenu zastavu. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine. Nakon toga slijedi prijava za obnovu statusa te se mora dokazati da je provedba programa proširena. Da bi se dobila Zelena  zastava sa znakom eko škole, program treba kontinuirano obogaćivati i širiti.

“Ovo je vrlo značajan događaj, kako za školu i vrtić, tako i za Općinu. Važno je da se djeca od malih nogu uče ekologiji i očuvanju prirode i tako doprinose našoj lokalnoj zajednici. Kostrena puno ulaže u očuvanje okoliša, pokušavamo ga učiniti boljim”, naglasio je općinski načelnik Dražen Vranić.

“Vaš trud i zalaganje kroz čitavo desetljeće doveo je do ovog rezultata, čime ste potvrdili svoje jasno ekološko usmjerenje. Voljeti svoj kraj, znati ga čuvati i brinuti se o njemu, to se uči od malih nogu. Vaš program i vaši ciljevi su prepoznati i nagrađeni. Želja nam je da nastavite odgajati mlade generacije osjetljive na pitanje okoliša”, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Dražen Soldan.
 
Senzorni kutak u kostrenskom vrtiću

Nakon svečanog podizanja Zelene zastave u kostrenskom je vrtiću predstavljen Senzorni kutak, koji je realiziran uz pomoć INA-e, a služi za stimulaciju svih tjelesnih senzornih podražaja. Kutak se sastoji se od različitih segmenata poput vibrirajuće i kamene podloge te svjetlosnih efekata. Stimulirati se mogu i mirisna, odnosno slušna osjetila, što doprinosi boljem razvoju djece.

“Imamo dugogodišnju suradnju s vrtićem i osnovnom školom u suradnji s kojima potičemo ekološke projekte. Ovom prilikom želim najaviti i buduću suradnju na klimatizaciji škole. Ulaganje u djecu je veliki korak naprijed”, rekla je Sanja Jakovac Šepić iz INA-e, najaviši daljnju suradnju s vrtićem i školom.

Za kraj treba spomenuti i se nad Kostrenom ove godine neće vijoriti samo Zelene zastave. Naime, Plava će zastava biti podignuta 12. lipnja u uvali Svežanj.