Ostalo 27. listopad 2020.

5 razloga zašto je Riječki prsten najbolji kraj na svijetu

5 razloga zašto je Riječki prsten najbolji kraj na svijetu

1. Predivna priroda 

Od prekrasnih kraljevičkih uvala Carovo i Scott, jedinstvene kostrenske šetnice, suncem obasjanih plaža i plavog mora, do zelenih kastavskih šuma Loze i Lužine, čavjanskog Platka i bakarskog vrha Risnjaka. Tu vijuga bistra Rječina, a u Ponikvama jezero nastaje i nestaje, tu će zaljubljenici u šetnju, trčanje, planinarenje, skijanje, plivanje…, na svega nekoliko kilometara udaljenosti, pronaći sve što im srce želi. Bogatstvo je to s kojim se pohvaliti može malo koji kraj na svijetu.


2. Fascinantna povijest


Burna je povijest, diljem našeg kraja, ostavila tragove koji oduzimaju dah. Što bi nam sve, kad bi samo mogla, ispričala bedemima opasana i kulama čuvana stara jezgra prekrasnog Kastva i njena Crekvina. A što bi na to rekao drevni Bakar, njegove katakombe, Turska i Rimska kuća ili pak Hreljinska gradina. Kakve bi nam samo priče ispričale brojne crkve, a tek stari frankopanski kašteli u Kraljevici, Gradu Grobniku i Bakru. Ljubiteljima povijesti u našem kraju srce ipak kuca mrvicu jače.


3. Stare užance

Na Grobnišćini se kuha palenta kompirica i slave mlikarice. Belica nam teče s grada na brege, a tu se slavi i najveći kastafski blagdan- Bela nedeja. U Bakarcu se, baš kao nekada, “lovi” tuna, a u Bakru, Kraljevici i Kostreni njeguje pomorstvo. Novi početak u našem kraju najavljuju dondolaška i halubajska zvona, a na maškarane užance paze brojne maškarane grupe. Stari se običaji u našem kraju čuvaju kao kap vode na dlanu. I neka je tako, jer kako kažu naši stari- bolje da nestane selo nego običaji. 


4. Svestrano podneblje


Zbog jedinstvenog geografskog položaja naš kraj uživa u blagodatima baš svih godišnjih doba. U zimskim mjesecima planine tako pokrije bijeli pokrivač, koji se nerijetko spusti do Grobnišćine i Kastavštine. Proljeće budi naše šume i otkriva nam bogat biljni i životinjski svijet. U ljetu, suncu i moru uživaju predivne kostrenske i kraljevičke plaže, a jesen u Riječkom prstenu pokaže baš sve svoje boje.


5. Naši ljudi


Za kraj smo ostavili ono najvažnije, ono po čemu je Riječki prsten najposebniji, a to su naši ljudi. A ljudi su tu, baš kao i njihovo “č”, malo tvrđi, čvršći no što su mnogi navikli. Oni vole svoj kraj i ne daju svoje “ča”. Loše možda nešto duže pamte, ali zato dobro nikada ne zaboravljaju. Kastavci, Kostrenjani, Grobničani, Bakrani i Kraljevičani imaju srce veliko k’o Platak. Znaju to svi koji su ih ikada upoznali i zato se u naš kraj rado vraćaju.