Ostalo 17. srpanj 2019.

7 jedinstvenih kaštela koje morate posjetiti

7 jedinstvenih kaštela koje morate posjetiti
Nekada čuvari našeg kraja, danas impozantni svjedoci burne povijesti. Put od Rijeke do Vinodola gotovo da je nemoguće proći, a da pogled ne skrene prema nekom od jedinstvenih frankopanskih kaštela.

1. Trsat 

Mnogi su se borili i vladali na trsatskoj gradini, važnoj strateškoj izbočini na 138 metara visokome brijegu što dominira Riječkim zaljevom, ali nitko to mjesto nije obilježio kao Frankopani. Nadmašili su u Trsatu Frankopani i Liburne i Rimljane, Mlečane, Habsburge i Osmanlije, postajući nadahnuće maršalu Lavalu Nugentu koji 1826. godine kupuje razvaline njihova kaštela i obnavlja ga uredivši tamo svoj mauzolej "Mir junaka”.


2. Grad Grobnik

Važna strateška točka, na 466 metara visokome brijegu, između lijeve obale Rječine i Grobničkoga polja, od davnina je mijenjala vlasnika: Ilire, Rimljane, Gote i Franke. Od 10. stoljeća kaštel postaje dijelom hrvatskih zemalja, a 1225. godine vlasništvo je knezova Krčkih.


3. Bakar

Da ste se kojim slučajem zatekli u Bakru krajem 18. stoljeća, bili biste u najvećem hrvatskom gradu toga doba. Premda Frankopani tada više nisu upravljali gradom, njihov Kaštel sve do danas dominira štiteći grad i Bakarski zaljev.


4. Frankopan, Kraljevica

Frankopani su Kraljevicu koristili kao luku svoga grada Hreljina. Novi zamah Kraljevici donijeli su s njima obiteljski povezani Zrinski. Ljepoti uređenja dvorca vjerojatno je doprinijela jedna od poznatijih žena loze Frankopana- Katarina Zrinska.


5. Zrinski, Kraljevica

Stari grad Zrinskih, arhitektonski kompleks koji čine Donji i Gornji kaštel, pravi je kameni vremeplov. Donji je vjerojatno nekada bio manja utvrda s kapelom Svetoga Nikole te kao fortifikacija vjerojatno datira iz vremena prije Frankopana. Gradnjom Gornjega kaštela dio je srednjovjekovne strukture adaptiran u duhu baroka.


6. Hreljin

Iznad Bakarca, nekadašnje luke Hreljina, na strmoj uzvisini 321 metar iznad mora uzdižu se ostaci frankopanskoga srednjovjekovnog grada. Građen u srednjem vijeku, Hreljin je bio važno stambeno, trgovačko, obrambeno i upravno središte smješteno na strateškoj točki koja je nadzirala komunikacije što povezuju unutrašnjost Hrvatske s morem.


7. Drivenik

Naziv kaštela Drivenik, jednoga od devet gradova što ih spominje Vinodolski zakon, svjedoči da je prvotno bio drven. Tek je u razdoblju od 13. od 15. stoljeća izgrađen u kamenu. Njime su Frankopani branili i nadzirali promet kroz Vinodol, a dobili su ga u posjed darovnicom hrvatsko-ugarskoga kralja Bele IV. za svoje ratne zasluge.


Više o predivnim vinodolskim kaštelima, ali i onim krčkim i goranskim možete pročitati na frankopani.eu 

Foto: Domagoj Blažević