Ostalo 17. ožujak 2017.

Gastro 2017. u Crikvenici

Gastro 2017. u Crikvenici
Talentirani mladi učenici, budući ugostitelji i hotelijeri, početkom sljedećeg tjedna u Crikvenici će pokazati što znaju u sklopu Gastra 2017.

U Hotelu "Omorika" u Crikvenici će se od 20. do 23. ožujka 2017. održavati Državno natjecanje "Gastro 2017." Organizatori ovoga zanimljivog i edukativnog natjecanja su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Srednja škola dr. Antuna Barca u Crikvenici kao domaćin, a suorganizator Zajednica ugostiteljsko- turističkih škola Republike Hrvatske.  

Natjecanje se sastoji od zanimljivih disciplina: pet gastronomskih (pripremanje menija, posluživanje menija, pripremanje hladnoga slanog izloška, pripremanje hladnoga slatkog izloška, pripremanje barskih mješavina) te tri hotelijersko- turističke discipline (poslovanje recepcije hotela, poslovanje putničke agencije, predstavljanje turističkog odredišta- destinacije). Svoja će specifična znanja, snalažljivost i kreativnost pokazati 93 sudionika, najbolje učenice i učenici koji su na regionalnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta, a pratit će ih njihovi mentori.

Svrha natjecanja je predstavljanje rezultata rada prema nastavnim planovima i programima zanimanja/kvalifikacije: kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko- turistički tehničar i turističko- hotelijerski komercijalist, koji proizlaze iz redovitoga školskoga programa, izvannastavnoga rada ili dodatne nastave koja se provodi tijekom cijele školske godine i sastavni je dio godišnjega plana i programa rada škola. Neki od glavnih ciljeva su: razvijanje i poticanje pozitivnih stajališta, interesa i sklonosti učenika za turističko- ugostiteljsku struku, motivacija za nastavak obrazovanja i promicanje svih aktivnosti na popularizaciji zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu u suradnji s gospodarstvom, ostvarivanje bolje povezanosti škola i turističkoga gospodarstva, prezentacija i razmjena iskustava škola koje obrazuju polaznike u ugostiteljsko- turističkim zanimanjima te razvoj timskog rada i pozitivnog natjecateljskog duha. Ovo je natjecanje iznimno važno i vrijedno ne samo radi navedenoga, nego i u kontekstu nedostatka kvalitetnog kadra, čemu danas nerijetko svjedočimo.

Svečano otvorenje "Gastra 2017." održat će se u ponedjeljak (20.03.) s početkom u 19 sati u kongresnoj dvorani Hotela "Omorika". Na svečanosti otvaranja bit će mladi natjecatelji i njihovi mentori, članovi Državnog povjerenstva te predstavnici organizatora, a očekuje se i dolazak predstavnika Grada Crikvenice, Primorsko-goranske županije, Ministarstva turizma i Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Zatvaranje ovogodišnjega natjecanja uz podjelu priznanja je predviđeno u srijedu (22.03.) u večernjim satima.