Ostalo 20. travanj 2017.

Opatija Hike- Povijesne staze i šetnice

Opatija Hike- Povijesne staze i šetnice
U 2016. Turistička zajednica grada Opatija pokrenula je projekt "Opatija Hike- Povijesne staze i šetnice" kojim želi revitalizirati, popularizirati i urediti opatijske staze i šetnice uz more i u zaleđu te ih povezati u jedinstvenu mrežu s novim sustavom označavanja. 
 
Uz najpoznatiju opatijsku šetnicu Lungomare, cilj projekta "Opatija Hike" je da se oživljavanjem postojećih šetnica u zaleđu stvori dodatni sadržaj za goste Opatije koji će obogatiti njihov boravak.
 
Na projektu je angažirana operativna radna skupina te je utvrđeno postojeće stanje šetnica, potrebni zahtjevi za sanaciju i popravak te potrebe za signalizacijom kako bi se staze i šetnice mogle turistički valorizirati.
 
Obiđene su sve staze i šetnice: šetalište Carmen Sylva, staza za Veprinac u dva smjera: Opatija-Zatka-Veprinac i Opatija-Kolavići-Veprinac, zatim staza za Učku: Opatija-Ičići-Poljane-Poklon te obalno šetalište Lungomare. Staze su kategorizirane po kriterijima zahtjevnosti te će biti tematski obrađene pa će tako biti posebno označene šetnice bez zapreka pogodne za obitelji s dječjim kolicima ili za invalide, za šetnju s kućnim ljubimcima, školu u prirodi i sl.
 
Polazište za sve rute je u centru Opatije na Slatini (ispred Policijske postaje) gdje će biti postavljena početna informacijska ploča na kojoj će biti prikazane sve staze s njihovim karakteristikama i ostalim korisnim informacijama. Orijentaciju tijekom hoda olakšavat će putokazi s piktogramima i oznakama udaljenosti. Staze će biti digitalizirane te će se pomoću QR koda moći preuzeti na mobilni uređaj.
 
Danas je predstavljena prva u nizu, ruta "Carmen Sylva", na kojoj je postavljeno 63 novih putokaza i obnovljeno 8 poučnih ploča zbog dotrajalosti. Uređena je kompletna infrastruktura: staze su dohranjene šljunkom, napravljena je nova i obnovljena postojeća ograda, uređene su Mala i Vela fortica te je uređeno okolno raslinje. Novom signalizacijom otkrit će se i posebna, dosad skrivena mjesta poput Carmen Ruhe- u stijeni isklesana klupa, na kojoj je Carmen Sylva, rumunjska kraljica tražila inspiraciju. Slijedi uređenje povijesne staze Put Mlekarice od Opatije do Veprinca.
 
"Glavni ciljevi projekta Opatija Hike- Povijesne staze i šetnice je povezivanje plavog i zelenog dijela destinacije tako da posjetitelji, koji nisu nužno i planinari, mogu doživjeti jedno novo iskustvo otkrivanja jedinstvenog spoja mora i gore. Kreira se novi turistički proizvod koji bi privlačio goste 365 dana u godini uz razvoj posebnih zdravstvenih paketa koji uključuju aktivnosti u prirodi u kombinaciji s indoor wellness programima," naglasila je direktorica Turističke zajednice grada Opatija, Suzi Petričić.