Ostalo 23. ožujak 2018.

Ovog ljeta nove zračne linije s Krka

Ovog ljeta nove zračne linije s Krka
Nove linije i ljetna sezona letanja u Zračnoj luci Rijeka, koja službeno započinje od ljetnog računanja vremena ovu nedjelju, najavljene su na konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko- goranske županije.
 
Zamjenik župana Marko Boras Mandić ocijenio je kako se nakon svih godina nastojanja pozicioniranja riječke uz bok ostalih zračne luke došlo do rezultata te najavio ostvarivanje rekordnih rezultata zračne luke s oko 200.000 putnika. Pri tom je istaknuo i da avio gosti rade razliku u turizmu, posebno u produženju sezone, te se povećava kvaliteta i kao avio destinacije, a ne isključivo cestovne, kao i to da bi Rijeka tako mogla iskoristiti potencijale koje ima.
 
Boras Mandić pohvalio je i suradnju s Ministarstvom turizma i ministrom Garijem Capellijem te Hrvatskom turističkom zajednicom, koji su prepoznavši situaciju dali obol promoviranju riječkog aerodroma.
 
Condor, Transavia i Small Planet Airlines
 
Najavivši početak ljetne sezone letenja u Zračnoj luci Rijeka, Boras Mandić također je najavio i letove tri nova operatera Condor, Transavia i Small Planet Airlines koji će povezivati Rijeku s Frankfurtom, Eindhovenom i Katowicama. Pri tom je, spomenuvši kako uz Ryanair-ovu liniju prema Frankfurtu, naglasio kako putnici iz Rijeke imaju sada dvije linije prema tom važnom međunarodnom i interkontinentalnom avionskom čvorištu. Također je zamjenik župana najavio kako će i nakon ove sezone i linije za Koeln, Zračna luka Rijeka biti otvorena cijelu godinu, kada će Croatia Airlines uvesti liniju za Munchen, te bi se tako približilo cilju ostvarivanja dnevne dinamike povezanosti sa značajnim zračnim lukama.
 
Zamjenik župana istaknuo je i potrebu osvještavanja i građana ovog područja, a ne samo kao do sada turista, čime bi se razvoj zračne luke usmjerio i za gospodarski razvoj i mobilnost građana, navevši kako već sada postoji 50 destinacija na koje građani mogu letjeti.
 
U 2018. godini 40% više putnika
 
Boras Mandić podsjetio je i na neravnopravnost kod koncepta "Public Service Obligation" namijenjenog razvoju domaćih linija, prije svega onih nerentabilnih i onih koje nisu ekonomski opravdane, kojom je od dostupnih stotinjak milijuna kuna za letove prema Rijeci namijenjena subvencija za tek oko 3.500 do 4.000 sjedišta, dok ostali dobivaju i za preko 200.000 putnika. Boras Mandić ponovio je pozive nadležnima da se i prije kraja trenutno važećeg ciklusa P.S.O.-a, 2020. godine, pokrene revizija, kako bi se omogućili ravnomjerni razvoj i ravnopravnost riječke zračne luke i čime bi se ostvareni rezultati u broju putnika približno i udvostručili.
 
Direktor Zračne luke Tomislav Palalić naglasio je da je promet osovina gospodarstva te da je bilo potrebno uložiti mnogo energije uz pomoć PGŽ, ministarstava turizma i prometa te turističkih zajednica i pokrenuti sve iz nule. Te je naveo kako se dosadašnjim investicijama PGŽ davao sigurnosni aspekt i aspekt kvalitete za sadržaj putnika, a tome su se priključili i nadležna ministarstva, sustav turističkih zajednica, čime je situacija krenula na bolje.
 
Palalić je najavio da se u 2018. godini očekuje povećanje broja putnika od preko 40% u odnosu na prethodnu godinu. Najavivši nove charter linije za Pariz, Nantes i Lyon, Palalić je istaknuo da se tako otvara i francusko tržište, a što je bitno i za uspostavljanje kasnijih redovnih avionskih linija. Također je direktor Palalić najavio i promocije, nagradne igre te oglašavanje kroz sustav turističkih zajednica kako bi se javnosti približile linije.
 
Na novinarsko pitanje o ostvarenih 3% manje broja putnika, Palalić je pojasnio da iako je broj putnika bio manji, ostvaren je rekordan profit, koji je godišnje raste po stopi od 50%, na prošlogodišnjih 2,5 milijuna kuna te stopi porasta prihoda od 20% godišnje, a ostvareno je i najveće povećanje broja operacija sa 4.000 na 5.000. Te je istaknuo da su svi ostvareni rezultati iz dostupnih resursa iz vlastitih prihoda, bez ikakvih subvencija, koje se ne koriste već tri godine, pri čemu se ulaže i 20% proračuna u udruženo oglašavanje radi poticanja avio kompanija u uvođenje novih linija.