Ostalo 1. kolovoz 2019.

Premijerni JRBF u Iki začinjen svirkom iznad mora

Premijerni JRBF u Iki začinjen svirkom iznad mora

Svirati doslovno iznad mora, na improviziranoj bini udaljenoj tri metra od obale, bilo je jedinstveno iskustvo koje su sinoć imali prilike iskušati članovi Stratitis Blues Tria i benda Grapevine babies na sedmoj stanici premijernog Jerry Ricks Blues Festivala održanoj sinoć u Ikarskoj vali. 

Zahvaljujući trudu članova udruge Ikarski barkajoli i sponzorstvu tvrtke “Sakač graditeljstvo” publika i prolaznici u Iki imali su prilike uživati u jedinstvenom glazbenom- scenskom iskustvu s pogledom na Kvarner. 


Koncert u Iki otvorio je austrijski Stratitis Blues Trio, u sastavu Peter Erregger (gitara), Otto Irsic (bubanj) i Dieter Kari (bass gitara, klavijature i vokal), koji su nastup otvorili blues klasikom “Before You Accuse Me”, nakon čega su se redale autorske pjesme te obrade izvođača kao što su Eric Clapton i Robben Ford. 


Nakon gitarističkih pasaža i solaža, nastavak večeri, donio je plesne funk ritmove u izvedbi riječkog banda Grapevine Babies, glazbenog kolektiva koji broji 11 članova. Iznimna četveročlana puhačka sekcija, tri sjajna back vokala, čvrsta ritam sekcija te dvoje odličnih gitarista publici je priuštilo guštanje u funky rifovima, neobičnim ritmovima i harmonija te žestokim rock solažama. Izrazito energičan band publici se predstavio prvenstveno autorskim materijalom i s dvije obrade bandova Hot chocolate te Sly and the Family Stone. 


“Cijeli život živim na moru, ali je ovo prvi put da sam svirao doslovno iznad mora. Osjećaj je bio fantastičan, a svirka odlična, kazao nam je po završetku svirke”, Luka Adžić- Kapitanović, frontmen i prateći gitarista benda Grapevine Babies.

Blues karavana danas ide put Matulja gdje će se nakon godine dana pauze ponovo svirati blues, a Amfiteatar će ugostiti bandove Edi East Trance Blues i The Gamblers. Gosti iz Srbije predstavit će moderne interpretacije roots, soul i rock’n’roll estetike koja se bazira na tradiciji izvornog bluesa te modernog jump i electric bluesa, dok nam s druge bande Učke, dolazi priča inspirirana legendama crnačkog bluesa, preciznije North Mississippi Hill Country Bluesa poput Fred McDowella, Junior Kimbrougha, Belton Sutherlanda i nadasve legendarnog R.L. Burnsidea u izvedbi Edija Morožina i benda. Druženje počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.