Ostalo 9. travanj 2022. V.A.

Rekordnih 1 214 sudionika u hodačkom spektaklu

Rekordnih 1 214 sudionika u hodačkom spektaklu
10. Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju okupio rekordnih 1 214 sudionika.

Povodom Svjetskog dana zdravlja, Klub za športsku rekreaciju Gorovo iz Opatije, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” organizirali su 10. Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju, a rekordnih 1 214 sudionika potvrdilo je da se radi o jednom doista hodačkom spektaklu.

Na opatijskoj Ljetnoj pozornici okupili su se sudionici iz Opatije, Rijeke, Knina, Samobora, Murskog Središća, Otočca, Koprivnice, Goričana, Zagreba, Duge Rese, Belog Manastira, Ogulina, Varaždina, Pule i Preloga, a najavljeno ružno vrijeme je “odustalo potjerano pozitivnom energijom kojom je Opatija zračila” te su sudionici uživali u ugodnim vremenskim uvjetima. Uz ritam glazbe DJ Vedrana i pod nadahnutim vođenjem Dražena Turine Šajete aktivni dio je započeo programom rekreacije “Vježbajmo zajedno” i to Thalasso Stretchingom pod vodstvom fitness trenerice Milice Golić, a potom i Body Harmony Dance programom pod vodstvom Romine Muškardin, aerobic instruktorice KŠR Gorovo. 


Tijekom cijelog programa izuzetno posjećen je bio i punkt Crvenog križa koji je ponudio mjerenje tlaka te punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji je zainteresirane educirao o zdravom načinu života, dok je na prostoru Ljetne pozornice bio postavljen i sajam zdrave prehrane i autohtonih proizvoda.


Nakon glazbenog dijela u kojem je nastupio popularni Šajeta, koji je otpjevao dvije skladbe uz veliku podršku raspoloženih sudionika festivala, započelo je svečano otvaranje festivala. Na početku svečane ceremonije okupljenima se obratio predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja Davorin Antonić koji je napomenuo da nordijsko hodanje u Hrvatskoj unatrag nekoliko godina bilježi porast sudionika od čak 400% što je potvrda da su ljudi dodatno prepoznali važnost očuvanja zdravlja tijekom pandemijskih vremena. Na kraju svog obraćanja Antonić je uručio plaketu KŠR Gorovo i glavnom i odgovornom Daliboru Koreniću koji je spiritus movens nordijskog hodanja na ovim prostorima te mu se tako odalo priznanje na njegovom neumornom i nesebičnom zalaganju.


Mladen Pokrajčić, predsjednik Sveza sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ i član upravnog odbora Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” zahvalio se Daliboru Koreniću i svim sudionicima na prekrasnom danu koji slavi nordijsko hodanje te svima zaželio ugodan boravak u Opatiji. Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač oduševljen je pozitivnim ozračjem festivala te je svima zaželio što više aktivnosti kojima se promiče zdrav život i u ime HOO dao veliku potporu festivalu. Festival je svečano otvorio opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je napomenuo da se čak 30% opatijskog stanovništva bavi rekreacijom te kako je Opatija zasigurno savršeno mjesto za ovakve manifestacije i zaželio svima ugodan boravak u ovom lijepom gradu.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi, uslijedio je start disciplina pješačenje/nordijsko hodanje koje su bile podijeljene na tri rute, ovisno o odabiru samog sudionika. U kategorijama predškolska dob, mlađa školska dob, starija školska dob, srednja dob, umirovljenici te osobe s invaliditetom, sudionici su se kretali rutama dugim 3 (Volosko), 7 (Ičići) i 8 (Carmen Sylva) kilometara.


Po povratku na cilj, sudionike je na Ljetnoj pozornici čekao ručak te retro party uz DJ Vedrana, a veliki broj ih je ostao prošetati i razgledati Opatiju, a i posjetiti izložbu povodom "Dana kamelija" te je tako Opatija dobila zasigurno i veliku promociju.

Pokrovitelji i partneri festivala su: Grad Opatija, Turistička zajednica Grada Opatije, Hrvatski Crveni križ- Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Thalassotherapia Opatija, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Hrvatski savez nordijskog hodanja, Savez sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ, HMZG Opatija Zdravi grad i Klub 60+ Opatija.

Opatija se još jednom pokazala i dokazala kao sjajan domaćin ovoj vrijednoj manifestaciji, a rekordan broj sudionika na ovom jubilarnom izdanju festivala dokaz je da on svake godine sve više raste i pozicionira se kao najveći festival ovog tipa u Hrvatskoj..