Ostalo 26. kolovoz 2020.

Za točno mjesec dana starta odgođena Fiumanka

Za točno mjesec dana starta odgođena Fiumanka
Točno mjesec dana dijeli nas do zamjenskog, rujanskog termina riječke regate Fiumanka čija su jedra posljednjih dvadeset godina bila prepoznatljivo obilježje lipnja u Rijeci i Dana zaštitnika grada sv. Vida. 

Poput brojnih drugih sportskih i kulturnih događaja ni Fiumanka se radi epidemioloških mjera koje su proljetos bile na snazi nije mogla održati u svojem redovnom terminu. U dogovoru s pokroviteljima, suorganizatorima, partnerima i sponzorima prebačena je na zadnji vikend rujna, točnije od 25. do 27. rujna, kada će se na Gatu Karoline Riječke održavati i Rijeka Boat Show.

Epidemiološka situacija utjecala je i na otkazivanje Life partyja Novog lista i Fiumanke te međunarodne gospodarske manifestacije Adria4Blue u organizaciji HGK- Županijske komore Rijeka, dva atraktivna događaja koja su i ove godine trebala biti održana u danima Fiumanke. 


Europska medijska regata u suradnji s HRT- om, također neće biti održana u standardnom formatu uz sudjelovanje stranih televizijskih kuća, a u kojem će se obliku i na kojim lokacijama moći održavati večernji glazbeni programi, ovisit će o situaciji i mjerama koje tada budu na snazi. Rotary regata također neće imati međunarodni karakter i aktivnosti će se organizirati na nacionalnoj hrvatskih klubova.

Sportski dio Fiumanke koji je povod i okosnica drugim programima za sada ne bi trebao biti upitan jer se i druge regate nesmetano održavaju, a među njima je i najmasovnija svjetska regata, tršćanska Barcolana čiji je termin dva tjedna nakon Fiumanke. 

Regate imaju prilično kontrolirane organizacijske uvjete jer jedrilice uglavnom imaju svoje standardne posade koje i inače skupa jedre, nerijetko je riječ o članovima iste obitelji, a svi sudionici su evidentirani prijavom za regatu koja je u novije vrijeme dopunjena i listom za praćenje kontakata. 


“Način provedbe detaljno ćemo raspisati Nacionalnom, županijskom i lokalnom stožeru jer oni će imati zadnju riječ, no vjerujemo da neće biti problema jer je na regatama dobra mogućnost evidencije sudionika. Prijave za regatu su i ranijih godina bile dostupne online, s time da sudionici svejedno moraju doći u regatni ured kako bi preuzeli regatni broj i majice za svoju posadu. Popunjena i vlastoručno potpisana prijava za regatu i obrasci za  članove posade preuzimat će se na otvorenom prostoru, ispred regatnog ureda koji će vjerojatno biti na Terminalu, uz obavezno nošenje zaštitne maskice i poštivanje fizičke distance. Svim sudionicima ćemo preporučiti da samo jedan član posade obavi prijavu i preuzme startni broj i majice za posadu, koje, zahvaljujući našim vjernim sponzorima i pokroviteljima ni ove godine neće izostati. Nastojat ćemo regatni ured otvoriti što ranije kako bismo smanjili pritisak u petak i subotu kada se najveći broj sudionika prijavljuje, iako se ove godine izvjesno nećemo kretati u brojkama od prijašnjih godina. Okolnosti će najviše utjecati na dolazak stranih sudionika i međunarodnu dimenziju Fiumanke jer je do sada dosta posada dolazilo iz Slovenije, Italije, Austrije, a koje ove godine neće doći. Što ćemo sve od popratnih sadržaja moći organizirati i na kojim lokacijama, ovisit će o mogućnostima i epidemiološkoj situaciji, no naši će se partneri sigurno potruditi da ni ove godine dobra zabava na Fiumanki ne izostane. U isto vrijeme, na Gatu Karoline Riječke održavat će se i Rijeka Boat Show sa svojim pratećim programima što je vrlo kompatibilno s našim regatama. Nadamo da će taj vikend pokušati iskoristiti i riječki ugostitelji i iznajmljivači. Ono što se događa na moru i u luci može biti dobar povod da u svakom kutku našeg grada budu različiti programi i da svi skupa u Rijeku privučemo što više posjetitelja. Mi smo dali sve od sebe da Fiumanka opstane i ostane kakva je bila, besplatna i otvorena za sve koji na njoj žele sudjelovati. I to je ono što je na Fiumanki dobro i što ulijeva optimizam da će opstati i još dugo jedriti, jer bez obzira na sve okolnosti- ako imaš brod, jedro i dobru volju, ma ništa drugo nam i ne treba za susret na moru, jedrenje i druženje. A s koronom ćemo se očito morati naučiti živjeti i jedriti”, rekao je Davor Perović, čelni čovjek organizacijskog tima najveće riječke regate.

Prijavnica za regatu i obrazac za praćenje kontakata objavljeni su na webu Fiumanke, a organizatori će nastojati ranije no obično otvoriti regatni ured. Zajednička najavna konferencija za medije održat će se početkom rujna kada će biti poznato više detalja o programima koji Riječane i njihove goste očekuju u posljednjem rujanskom vikendu.