Ostalo 14. veljača 2015.

Zimi je odzvonilo

Zimi je odzvonilo
Najbolja zvona riječkog prstena, Istre, istočne Hrvatske i Slovenije, okupila su se danas na jubilarnoj 20. Smotri zvončara u Matuljima.

Svake godine matuljsku smotru posjete zvončari iz okolice Rijeke, ali i gosti iz čitave Hrvatske i okolnih zemalja. Smotra je ove godine, u centru Matulja, okupila šesnaest skupina i više od tisuću i pol sudionika. Brojnim su se gledateljima tako predstavili: Brgujski i Brežanski zvončari, Zvončari Korensko- Vlahov Breg, Frlanski, Munski, Žejanski i Halubajski zvončari, Grobnički Dondolaši, Kukuljanski, Zametski i Ćićski zvončari te Sovinjski pusti, Đakovačke Buše, Vukojevački starčevi, Vrbiške Šime i Ptujski Kurenti. 

Smotra, koju su otvorili mališani iz Dječjeg vrtića Matulji, uz pomoć matuljskih karnevalskih grupa, ujedno je centralna proslava dana Općine Matulji.

Zvončari su stoljetna tradicija ovoga kraja. Ako još uvijek postoji netko tko ne zna koliko znače za Matulje, dovoljno je da nakratko baci pogled na općinski grb, koji krase tri zvona. 

Sudeći po viđenom zima je na odlasku, a proljeće pred vratima, barem ako je vjerovati staroj legendi, koja kroz povijest prati zvončare. Posao su danas na Matuljima, na prvi pogled, pošteno odradili, a s kolikim uspjehom pokazat će vrijeme i to doslovno.