Ostalo 10. srpanj 2023. Izvor: PGŽ

Županija u 2023. godini ulaže 11,5 milijuna eura u školstvo

Županija u 2023. godini ulaže 11,5 milijuna eura u školstvo
“Iz proračuna Primorsko-goranske županije raspoređena su sredstva za predfinanciranje EU projekata regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka dodijeljeno je 16.400,00 eura te Ugostiteljskoj školi Opatija 106.551,00 eura”, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj konferenciji za novinare.

Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka sudjeluje kao projektni partner u RCK projektu “Karijera i ja” u podsektoru elektrotehnike i računalstva čiji je nositelj Tehnička škola Karlovac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,2 milijuna eura, od kojih je Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka pripao iznos od 597.252,64 eura. Ugostiteljska škola Opatija regionalni je centar kompetentnosti u podsektoru turizma i ugostiteljstva u kojoj se provodi projekt “Mreža kompetentnosti”, financiran je bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 3,9 milijuna eura, a pored rekonstrukcije škole, uključuje i uvođenje novih školskih programa.

Projekt izgradnje nove škole u Kastvu 

“Primorsko-goranska županija aplicirat će projekte izgradnje novih škola u Kastvu i Viškovu na javni poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kojeg je Vlada RH predstavila proteklog tjedna”, najavila je zamjenica. 

“Poziv vrijedan 302 milijuna eura namijenjen je školama koje rade u dvije smjene, a PGŽ očekuje financiranje u 100-postotnom iznosu”, dodala je resorna pročelnica Edita Stilin, koja je, govoreći o kapitalnim ulaganjima, naglasila da će do kraja 2023. godine Primorsko-goranska županija uložiti 11,5 milijuna eura u županijske škole.

“Svjedočili ste dovršetku sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci te radova na dogradnji OŠ Ivana Rabljanina Rab, za koju se uskoro očekuje tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole. Četiri županijske škole provode projekte regionalnih centara kompetentnosti vrijednih preko 7,8 milijuna eura, a započeli su i radovi na uređenju PŠ Eugen Kumičić u Mošćeničkoj Dragi, OŠ Jurja Klovića u Triblju te školske sportske dvorane u Klani“, rekla je pročelnica, a od novih kapitalnih projekata, pored prijave izgradnji škola u Kastvu i Viškovu, izdvojila dogradnju područne škole Dobrinj i izgradnju sportske dvorane Željezničke škole u Moravicama. Investicijsko održavanje planirano je za 22 osnovne škole, 21 srednju školu i četiri učenička doma u vrijednosti od 700 tisuća eura dok će se 66 škola i domova kojima je Županija osnivač opremiti s dodatnih 300 tisuća eura. Radovi su većinom započeli i unatoč tome što će se pojedini izvoditi u rujnu, školska godina započet će na vrijeme”, rekla je pročelnica.

Danas privremeni rezultati upisa u srednje škole

“Danas će biti poznati i privremeni rezultati upisa u I. razred srednjih škola. Kao i svake godine, veliki interes je za Hotelijersko-turističkom, Medicinskom, Tehničkom i Elektrotehničkom školom te svim gimnazijskim programima”, rekla je Stilin i izvijestila da je prema privremenim podacima upisa u I. razred osnovnih škola na području Primorsko-goranske županije 100-tinjak djece manje od lani. 

Međutim, s obzirom na odgode, točan podatak bit će poznat pred početak školske godine. Pročelnica je izrazila i zabrinutost radi stalnog porasta djece s teškoćama u razvoju, istaknuvši da ih je svake godine otprilike 15 do 20 više nego prošle školske godine. 

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc izvijestio je o rasporedu sredstava za financiranje troškova rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina PGŽ konstituiranih nakon svibanjskih izbora na kojima je izabrano šest vijeća i sedam predstavnika. Rad vijeća financirat će se s 24.408,00 eura dok je 11.207,00 eura namijenjeno radu predstavnika. Kako je napomenuo pročelnik, sredstva se raspoređuju prema fiksnom i varijabilnom udjelu, a od ove godine uvažen je i dodatni kriterij brojnosti pripadnika nacionalnih manjina u PGŽ-u.