Čavle 16. prosinac 2018.

Ana Antolović i Marino Štiglić osvojili jubilarnu 20. Skalu

Ana Antolović i Marino Štiglić osvojili jubilarnu 20. Skalu
Skladba “Niki j’ rekal”, koju su izveli Ana Antolović i Marino Štiglić, osvojila je najviše glasova publike na 20. “Grobničkoj skali”. Lucija Stipanović je s pjesmom “Stakleno srce” osvojila žiri, ali i jednu od dvije nagrade za najbolju interpretaciju, dok je druga pripala Ivanu Ćućiću za interpretaciju skladbe “Tu j’ ostalo srce”.
 
20. puta Čavlima su odjekivali taktovi Grobničanima najdražeg festivala. Jubilarno izdanje “Grobničke skale” u Domu kulture je okupilo stotinjak sudionika, od izvođača, preko autora, članova orkestra i pratećih vokala, do članova žirija.
 
Za prestižne nagrade pobjednika 20. Skale “borilo” se isto toliko talentiranih, a još neafirmiranih pjevačica i pjevača (Daniel Šimek, Alison Raukar, Toni Lesica, Avelina Damijanjević i Drago Draguzet, Nina Marion, Anamarija Mikulić, Matej Perić, Juraj Zorić, Antea Hrelja, Tea Vučak, Ana Antolović i Mario Štiglić, Dominik Zoretić, Valter Simčić, Lucija Stipanović, Miodrag Zajc, Dajana Kliman, Ivan Ćućić i Gabriela Antonac), koji su se brojnoj grobničkoj publici sinoć predstavili s osamnaest novih skladbi. 
 
A publiku na Čavlima sinoć su, u svakom smislu riječi, osvojili Ana Antolović i Marino Štiglić s pjesmom “Niki j’ rekal”, koja je dobila 99 glasova. Samo tri glasa manje Grobničani su dali drugoplasiranom Danielu Šimeku i skladbi “Dobro budi mu more”, dok je treće mjesto, po glasovima publike, zauzeo Valter Simčić sa skladbom “Prvi put”.
 
Sa “Staklenim srcem” stručni je žiri osvojila Lucija Stipanović. Drugo mjesto pripalo je Anamariji Mikulić, koja se predstavila sa skladbom “Jubav je ka more”, a treće su, po mišljenju žirija, osvojili Ana Antolović i Marino Štiglić.
 
Lucija Stipanović u Split, Ivan Ćućić u Krapinu
 
Pobjednica po mišljenju žirija- Lucija Stipanović dobitnica je i jedne od nagrada za najbolju interpretaciju, zahvaljujući kojoj će nastupiti na Splitskom festivalu. Za najbolju interpretaciju je nagrađen i Ivan Ćućić, za pjesmu “Tu j’ ostalo srce”, koji će tako nastupiti na Festivalu Kajkavskih popevki.
 
Nagradu za najbolji aranžman na 20. Grobničkoj skali dobio je Robert Funčić za pjesmu “Ne”, dok je Vlasta Juretić osvojila nagradu “Lapiš” za najbolji tekst, za skladbu “Suho zlato”. Nagrada za najbolju pjesmu na morske i primorske teme dobila je skladba “Dobro budi mu more”, koju je izveo Daniel Šimek, dok je nagrada za najbolje primijenjenu tradicijsku glazbu pripala skladbi “Istrijanska”, koju su pjevali Avelina Damijanjević i Drago Draguzet. Mediji su svoju nagradu dodijelili pjesmi “Ne”, koju je izvela Tea Vučak, dok je nagrada za najizvođeniju pjesmu s lanjske Skale pripala skladbi “Potrošilo me j more”, koju pjeva Hrvoje Krištofić.
 
Veliki jubilej bio je sjajna prilika grobničkoj Katedri da se javno zahvali i dodijeli prigodna priznanja svima koji su pomogli da Skala kroz protekla dva desetljeća izraste u sjajan festival, na čelu s Općinom Čavle i Primorsko- goranskom županijom. 
 
Finale kviza “Gdje sam- tko sam”
 
Voditeljski mikrofon bio je rezerviran za Karmelu Vukov Colić, a u revijalnom programu održana je završnica kviza “Gdje sam- tko sam”, koji je prvi puta održan kao ekipno natjecanje. U finalu su se našle dvije ekipe Osnovne škole Čavle. Dorotea Mladenić, Matea Haramija i Dora Rački nakon napete su završnice bile bolje od Filipa Adžića, Lea Medenčića i Luke Macanića. Djevojke su tako osvojile pet tisuća kuna, koliko je osigurala Primorsko- goranska županija, dok će se dečki utješiti s dvije i pol tisuće kuna, koje je osigurala Općina Čavle.
 
Jedinim isključivo čakavskim festivalom zabavne glazbe u Hrvatskoj sinoć je u Domu kulture Čavle spušten zastor na tromjesečnu manifestacija “Grobnička jesen”, koju je organizirala Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, uz pomoć Općine Čavle, Primorsko- goranska županije i Hrvatskog društva skladatelja.