Čavle 21. kolovoz 2022. Klaudio Vrančić

'Blagdan za nepce' u Kaštel Grobnik privukao brojne goste

'Blagdan za nepce' u Kaštel Grobnik privukao brojne goste
“Dan vina i pršuta” i ove je godine u Kaštel Grobnik privukao brojne ljubitelje dobre kapljice, koji su uživali u vinima tridesetak hrvatskih proizvođača i nagrađivanom istarskom pršutu

Isprepleteni mirisi vina i pršuta, u popodnevnim su satima kreirali opojnu grobničku 'pozivnicu', kojoj je bilo uistinu teško odoljeti. Ne čudi stoga što su brojni posjetitelji danas hodočastili u drevni frankopanski Kaštel, na 'blagdan za nepce’. 


A gore, na 466 metara nadmorske visine, tekla su vina zbog kojih bi se, da može, u život vratio i sam knez Bernardin Frankopan Grobnički. Svoje je proizvode, u konobama Kaštela, okupljenima ponudilo tridesetak vinara iz svih krajeva Lijepe naše.

Recept za dobru zabavu bio je vrlo jednostavan- ljubitelji dobre kapljice trebali su samo kupiti čašu i krenuti u obilazak konobe bijelih vina, konobe crnih vina, konobe muškata i konobe po starinsku. 


“Dan vina” u “Dan vina i pršuta” i ove je godine ‘pretvorio’ OPG Franjul, koji je, uz nagrađivani istarski pršut, ponudio i druge suhomesnate delicije. Vrijedni članovi “Palentara” skuhali su palentu kompiricu i kobasice na vinu, a izostala nije ni ponuda grobničkih sireva. Sve u svemu na Grobniku je danas bilo nemoguće ostati gladan.

Grobničku gastro feštu svojim su proizvodima ukrasili brojni sajamski izlagači, a Kaštel su glazbom ‘ispunili’ Klapa Reful i Trio Plus.  


“Dan vina i pršuta”, što ga je uz pomoć Općine Čavle i Turističke zajednice općine Čavle organizirala Udruga Palentar, prvi je puta održan u ljetnom terminu, u sklopu bogatog programa ovogodišnje Bartoje.