Čavle 6. siječanj 2022. Klaudio Vrančić

Dondolaško zvono razbudilo maškaranu Grobnišćinu

Dondolaško zvono razbudilo maškaranu Grobnišćinu
Glasno je danas odjeknulo veliko zvono na Cipici, teško pedesetak kilograma, kojim Grobnički dondolaši tradicionalno otvaraju mesopusna događanja.

U predvečerje Sveta tri kralja veliko dondolaško zvono na Cipici, u dvorištu pokojnog Ivana Raka- Diže, tradicionalno najavljuje maškarana događanja na Grobnišćini i istoku Riječkog prstena. 


Kako zbog aktualne situacije protekle godine nije biran “najdondolaš”, koji po pravilu uvijek prvi pozvoni, ta je čast ove godine pripala Ankici Rak. Supruga pokojnog Diže i velika zaljubljenica u Grobničke dondolaše i sve što oni predstavljaju, danas je tako ušla u povijest.


“U njenoj kući stoje dondolaška zastava i zvono, ona to istinski voli, isto kao i njen Diža i nema prigodnijeg mjesta za podizanje zvona”, istaknuo je Alen Haramija, predsjednik Grobničkih dondolaša, zahvalivši vrijednoj domaćici i svim okupljenima.


Unatoč još jednom neobičnom mesopustu na najdraže zvukove Grobničani ove godine neće morati dugo čekati. Naime, već u subotu Dondolaši kreću u tradicionalno “obahajanje” općine Čavle. 

Za kraj spomenimo i kako je danas ispred Doma kulture na Čavlima svečano otkrivena atraktivna silueta Grobničkog dondolaša