Čavle 1. svibanj 2024. Klaudio Vrančić

Frankopanski krug "u život vratio" Zrinske i Frankopane

Frankopanski krug "u život vratio" Zrinske i Frankopane

Zanimljive interpretacijske šetnje i predavanje, sjajno uprizorenje posljednjih trenutaka Petra Zrinskog u tamnici, atraktivna izložba i koncert bili su dio “Frankopanskog kruga” u Kaštelu Grobnik

Manifestacija “Frankopanski krug” je jučer, na spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, održana u Kaštelu Grobnik. Program je počeo s dvije izuzetno zanimljive interpretacijske šetnje, kojima su posjetitelji “ušetali u povijest”, u doba Zrinskih i Frankopana.


Zrinske i Frankopane "u život su vratili" vrijedni predstavnici Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, a veliki pljesak okupljenih zaslužilo je inspirativno uprizorenje posljednjih trenutaka Petra Zrinskog u tamnici, gdje je napisao potresno oproštajno pismo supruzi Katarini Frankopan, poznatije kao “Moje drago serce”.


Zanimljivo predavanje o Bernardinu Frankopanu i grobničkom kaštelu potom je održao profesor Marijan Bradanović, a posjetitelji su mogli razgledati i izložbu “Upoznajmo Frankopane” u galeriji grobničkog kaštela. Za prigodnu ugostiteljsku ponudu pobrinuo se Mamma Mia fine dining, a večer je prekrasnom glazbom zaključio Zoran Majstorović trio.


Hvalevrijedno događanje Frankopanski krug organizirala je Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, uz podršku Primorsko-goranske županije i Općine Čavle.

Potomak Frankopana posjetio Kaštel Grobnik

Za kraj spomenimo i kako je Grobnik ranije jučer posjetio i potomak Frankopana - markiz Giordio Frangipane. Kaštel je obišao u društvu općinske načelnice Ivane Cvitan Polić te članova Frankopanske straže i Družbe Braća Hrvatskog Zmaja.