Čavle 11. studeni 2017.

​Gašenje požara, prva pomoć, spašavanje iz ruševina…

​Gašenje požara, prva pomoć, spašavanje iz ruševina…
U Mavrincima je održana vježba postrojbi civilne zaštite gradova i općina riječkog prstena. Uz pripadnike postrojbi u vježbi su sudjelovali članovi: Civilne zaštite PGŽ, Vatrogasne zajednice PGŽ, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa Rijeka, Hrvatske gorske službe spašavanja i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čavle.

Pomoćno igralište Nogometnog kluba Grobničan jutros je bilo jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu. U Mavrincima su se okupili predstavnici Civilnih zaštita iz Bakra, Jelenja, Kastva, Kostrene, Viškova te dakako domaćini CZ Čavle.

Pripadnici postrojbi “obilazili” su šest punktova, na kojima su se održavale različite vježbe. Podizali su šator predvođeni članovima Civilne zaštite PGŽ, rad s alatima za spašavanje iz ruševina prezentirali su im pripadnici Vatrogasne zajednice PGŽ, Državna uprava za zaštitu i spašavanje održala je predavanje “Nevidljivi ljudi”, a predstavila se i Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, članovi Crvenog križa Rijeka pokazali su kako pružiti prvu pomoć ozlijeđenima, kako zbrinuti dezorijentirane osobe i lakše povrijeđene te kako registrirati stradale, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja pripadnicima postrojbi su pokazali kako izraditi improvizirana nosila, a kako gasiti požar otvorenog tipa prezentirali su vatrogasci DVD-a Čavle.

“To nisu vježbe za profesionalce, već isključivo za postrojbe civilne zaštite. Vježbe se održavaju svake godine kako bi postrojbe prošle obuku i bile spremne. Odaziv je izvrstan”, rekao je Dejan Ljubobratović, načelnik stožera Civilne zaštite općine Čavle, koji je zahvalio svim sudionicima.

U vježbi, što ju je ove godine organizirala Općina Čavle, sudjelovalo je više od 150 članova postrojbi i povjerenika civilnih zaštita.