Čavle 23. kolovoz 2023. Općina Čavle/Ri Prsten

Grobničani narednih dana uz bogat program slave Bartoju

Grobničani narednih dana uz bogat program slave Bartoju
Otvorenje nove šetnice na Platku, koncerti, Bartojski kotlić, sajam, dječji program… samo je dio programa ovogodišnje Bartoje

Općina Čavle spremna je za proslavu svog Dana, koji se ove godine slavi 24. kolovoza, na blagdan sv. Bartola apostola, zaštitnika cerničke župe. Tom prigodom, uz bogat program, proslavit će se i 30 godina od utemeljenja Općine Čavle.

Misna slavlja

U župi sv. Bartola apostola priprema za proslavu župnog blagdana je počela trodnevnicom, a u četvrtak 24. kolovoza u 18 sati slavit će se svečana sveta misa koju će predvoditi don Antonio Vučković. Nakon svete mise, u dvorištu crkve održat će se druženje župljana na tradicionalnom Bartojenku. 

Polaganje vijenaca

Općina Čavle i njezine udruge u srijedu 23. kolovoza, uoči Bartoje, položit će vijence i upaliti svijeće na spomen obilježja poginulih na groblju Cernik u 18 sati i na groblju Grobnik u 18.30 sati. U 19 sati na spomen groblju u Sobolima obilježit će se i Europski dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uz prigodni govor i molitvu.

Otvorenje šetnice na Platku

U četvrtak 24. kolovoza, u 13 sati, na Platku kod Malog doma otvorit će se novouređena šetnica - “Stazica puha Platka”.


“Stazica puha Platka” je poučna staza koja se proteže oko akumulacijskog jezera sve do Malog doma. Šetnjom kroz predivnu bukovu šumu, posjetitelji mogu mnogo naučiti o flori i fauni te geološkoj raznolikosti Platka, a mogu se i rekreirati te zabaviti na brojnim spravama i velikom igralištu. Projekt vrijedan gotovo 200 tisuća eura sufinanciralo je MRRFEU, a u realizaciji su pomogle Primorsko-goranska županija i Javna ustanova Priroda.

Svečana sjednica

“U petak 25. kolovoza u 19 sati u Domu kulture Čavle održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Čavle gdje će u nazočnosti mnogobrojnih uzvanika biti dodijeljene općinske nagrade, ali i humanitarnom akcijom prikupljena donacija potresom pogođenoj Glini, koju Čavle nisu zaboravile”, ističe Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle .

Zabavni program

Uz blagdan sv. Bartola tradicionalno se organiziraju fešte i koncerte na otvorenom i to na Trgu hrvatskih branitelja, iza Doma kulture. 


“Ove godine pozvane su zvijezde našeg kraja. U četvrtak 24. kolovoza pripremili smo nešto rijetko i posebno- samostalni koncert Maria Lipovšeka Battifiace, a u petak 25. kolovoza u Čavle nam dolaze uvijek drukčiji, atraktivni eurosongovci LET 3, predgrupa su im Whiteheadsi”, naglašava Cvitan Polić.

Sajam i dječji svijet 

Na Bartoju neće izostati ni tradicionalni sajam koji će se kao i uvijek održati na Dolnjoj cesti, kod mosta u Cerniku na sam blagdan Bartoje 24. kolovoza, a novost je i Dječji svijet istog dana od 18 sati u centru, na Trgu hrvatskih branitelja s besplatnim napuhancima za dječju igru i oslikavanje lica (face painting). 

Bartojski kotlić 

Tradicionalno uz Bartoju, u subotu 26. kolovoza u 17 sati održat će se 13. Bartojski kotlić. Natjecanje je to u kuhanju gulaša od divljači u kotlićima, kod buffeta Pomorac, kojeg uvijek prati odlična atmosfera. 

Sportska događanja

Grobnički kraj poznat je po boćanju pa se tako uz Bartoju održavaju boćarski turniri. Boćarski turnir prošlog vikenda održao se u organizaciji BK Krenovac, a u subotu 26. kolovoza održat će se tradicionalni ženski boćarski turnir na Hrastenici u organizaciji ŽBK Čavle u 9 sati te muški boćarski turnir u organizaciji BK Zastenice u 16 sati.   

Posljednjeg dana velike proslave, u nedjelju 27. kolovoza, na Platku se održava Vertikalno lice Platka.