Čavle 12. srpanj 2021.

Grobničani pamte podhumske žrtve i obnavljaju spomenik

Grobničani pamte podhumske žrtve i obnavljaju spomenik
Komemorativnim skupom na spomen području Soboli, gdje se trenutno obnavlja impresivni spomenik, danas je dostojanstveno obilježena obljetnica stradanja podhumskih žrtava

Skela je danas u Sobolima skrivala impresivni spomenik s 91 štitom, čija je obnova upravo u tijeku. No, Grobničani su ipak komemorativnim skupom dostojanstveno obilježili obljetnicu stradavanja podhumskih žrtava. 


12. srpnja 1942. godine talijanski okupatori opljačkali su i spalili selo Podhum. Muškarci između 15 i 65 godina hladnokrvno su pogubljeni, dok su žene, djeca i stariji odvedeni u logore. Ubijena je tog nedjeljnog jutra najmanje 91 osoba.


U spomena na težak zločin koji je potresao naš kraj vijence su položili predstavnici Primorsko- goranske županije, branitelja, Udruge podhumskih žrtava, Saveza civilnih invalida rata Hrvatske te dvaju grobničkih Općina.


“Ovo mjesto simbol je patnje koju osjećamo i danas, nakon gotovo 80 godina. Upravo zato me veseli što je počela obnova spomenika, koju provodimo zajedno te što ćemo iduće godine na, 80. obljetnicu, imati obnovljeni spomenik”, poručila je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, pozvavši na zajedništvo, kako bi se žrtvama odala počast, a obiteljima sućut i poštovanje.


Okupljene su pozdravili i primorsko- goranski župan Zlatko Komadina te državni tajnik Ivan Bubić, koji su vijence položili kao izaslanici predsjednika RH, odnosno predsjednika Vlade RH.