Čavle 14. travanj 2023. Klaudio Vrančić

Grobnička Katedra nagrađena na županijskoj svečanosti

Grobnička Katedra nagrađena na županijskoj svečanosti
Godišnja nagrada Primorsko- goranske županije uručena Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine

Na Svečanoj akademiji povodom 30 godina Primorsko-goranske županije, održanoj u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, dodijeljene su županijske nagrade. Godišnja nagrada za 2022. uručena je i Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine.

“Ponosni smo što je Županija prepoznala naš rad i to u godini u kojoj smo proslavili 30. obljetnicu. Za Katedrin uspješan rad zaslužne su generacije vrijednih članova i suradnika, njihova ljubav za naš kraj, našu Grobnišćinu, naš Kaštel, našu besedu, naše ča”, poručila je Silvana Demark, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, posebno istaknuvši pokojnu Vlastu Juretić, idejnu začetnicu, pokretačicu, organizatoricu i realizatoricu brojnih Katedrinih programa.
 
Grobnička Katedra

Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine osnovana je 1992. godine i sa svojim je programima prisutna na području cijele Primorsko-goranske županije. Njeguje čakavsku književnost, govor i tradicijsku kulturu, a  njenom je zaslugom grobnički govor 2011. uvršten u Registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Niz je vrijednih projekata s ciljem očuvanja čakavskog govora koje provodi Katedra, a jedan od najvažnijih projekata jest rad s djecom i mladima. Katedra ima Zbirku suvremene likovne umjetnosti s preko 450 djela umjetnika iz Hrvatske i svijeta, a  u Etnografskoj zbirci Zavičajnog muzeja čuva predmete koji svjedoče tko smo, što smo i odakle smo.


Godišnje nagrade dobili su i Boćarski klub Sveti Jakov iz Jadranova te profesor Robert Mohović, dok su nagrade za životno djelo uručene Ivanu Janešu i Ivi Usmianiju.