Čavle 27. ožujak 2022. Klaudio Vrančić

Grobnik dobio prvi hrvatski muzej trkaćih oldtimera

 Grobnik dobio prvi hrvatski muzej trkaćih oldtimera

Prvi hrvatski muzej trkaćih oldtimera- “Historic Racing Car Museum” danas je otvoren na Grobniku. U Mavrincima je izloženo više od dvadeset trkaćih automobila, koji su obilježili povijest svjetskih rally utrka.

I najizbirljiviji zaljubljenici u povijesne trkaće automobile od danas će na Grobniku doći na svoje. Naime, u Mavrincima, na adresi Usinj 5, otvoren je prvi hrvatski muzej trkaćih oldtimera.


“Ideja je došla sama od sebe. Rodom sam s Grobnika, gdje smo okruženi trkaćim automobilima, a tu je i pista. Smatrao sam da je naš kraj kolijevka motosporta pa sam odlučio to pokazati ljudima. U suradnji s Općinom Čavle i Autoklubom Rijeka napravili smo ovaj prvi korak i otvorili muzej s pratećim sadržajima, koji bi trebao biti svojevrsno obiteljsko izletište, s ugostiteljskim sadržajima i šetnicom. Napomenuti treba i kako je, za razliku od mnogih u svijetu u kojima se ne može prići automobilima, naš muzej interaktivan. Želja nam je i dobiti poticaje iz Eu fondova te napraviti veći centar u kojem bi kroz radionice mogli educirati mlade, ali i koji bi mogao biti edukacijski centar za promociju strukovnih zanimanja”, poručuje Dorijan Kljun, vlasnik muzeja.


“Vrlo brzo smo našli obostrani interes i podržali ovaj projekt jer Autoklub Rijeka, osim sportskom dijelu, puno pažnje posvećuje i edukaciji predškolske i školske djece. To je važno jer prometna kultura i odgoj u Hrvatskoj nisu dovoljno zastupljeni u školama”, rekao je Tomislav Šepić iz AK Rijeka.

Legendarna Lancia Delta Integrale Evoluzione

“Historic Racing Car Museum” okupio je zavidnu postavu od dvadesetak trkaćih automobila koji su obilježili povijest svjetskih rally utrka, a prva među jednakima svakako je legendarna Lancia Delta Integrale Evoluzione Grupa A.


Tu su i W Scirocco GTi, Fiat Ritmo Trivellato… ali i najbrži Yugo na svijetu, kao i najbrži taxi, a svoje su mjesto u muzeju pronašle i dvije formule te rijetke trkaće memorabilije i još rjeđi rezervni dijelovi. 

“Historic Racing Car Museum” bit će otvoren svakog dana od 10:00 do 20:00 sati. Ulaznica za odrasle je 50, za djecu 25 kuna, obiteljska ulaznica iznosi 140 kuna, a vrijedi za roditelje i do troje djece. Ulaz u muzej za članove AK Rijeka je 30 kuna.