Čavle 11. siječanj 2024. K.Vrančić

Maškarani tanci i još puno toga narednih tjedana na Čavji

Maškarani tanci i još puno toga narednih tjedana na Čavji
Čavjanski maškarani tanci, Dondolaška obahajanja, dječja reduta, Carneval Snowboard Session, atraktivno suđenje u Gradu Grobniku, Grobnički maškarani auto rally i još puno toga narednih tjedana na čavjanskom području

Maškaranih događanja narednih tjedana na Čavlima neće nedostajati, pobrinuli su se za to predstavnici Općine, Turističke zajednice i čavjanskih maškaranih udruga, koji su na današnjoj konferenciji za medije najavili ovogodišnji mesopust.

“Općina Čavle i Grobnišćina općenito imaju dugu tradiciju maškaranja. Trudimo se s našimi udrugami da se ta tradicija ne zatare”, poručila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, koja je među brojnim događanjima posebno istaknula dječju redutu, što je na rasporedu 20. siječnja, od 16 do 18:30 sati, u Domu kulture.


“Istaknuti treba i atraktivni Carneval Snowboard Session, koji će se 20. siječnja održati na Platku, kao i Ski bike Euro Cup Series koji će se, također na Platku, održati od 26. do 28. siječnja”, kazala je Rea Čargonja, direktorica TZO Čavle, pozvavši svih na Čavjanski maškarani tanci, 27. siječnja. 

Direktorica čavjanske Turističke zajednice posebno se zahvalila udrugama Grobnički dondolaši, Mesopusna kumpanija Grad Grobnik i Čavjanske maškare, bez kojih bi plakat ovogodišnjih maškara bio znatno siromašniji. Već ove subote Grobnički dondolaši kreću u svoje obahavanje, a u večernjim satima maškare dižu pusta. 

“Bit će nas subotu jako puno ča mi j izuzetno drago. Imet ćemo puno velih i mićerih dondolaših proć ćemo celu Čavju i tako oprit mesopust na ovon delu Grobnišćine. Bit će mrzlo, ali tako i treba bit pa pozivan sih da nas dojdu pogjedat”, rekao je predsjednik Grobničkih dondolaša Alen Haramija. 


“Ovu subotu po običaju dižemo pusta, a 27.1. imamo jubilarni 10. po redu Grobnički maškarani auto rally, ki j’ va suradnji s Automotodromon Grobnik postal najjači maškarani rally po broju sudionika”, istaknuo je Goran Mavrinac iz Čavjanskih maškara, koje će zajedno s Dondolašima i Mesopusnom kumpanijom Grad Grobnik na 41. Riječkom karnevalu predstavljati općinu Čavle.

“Naše maškare kreću malo kasnije, posle Antonje. Naša kumpanija ima dugu tradiciju maškaranja. Obilazimo konobe, dižemo pusta, a imamo i specifično suđenje i paljenje pusta, koje će se ove godine održati na Valentinovo”, najavio je Slobodan Marelja Bošnjak iz Mesopusne kumpanije Grad Grobnik, koja će i ove godine na Korzo, ali za promjenu neće imati kandidatkinju za kraljicu Riječkog karnevala.