Čavle 29. lipanj 2019.

Palentu na Čavji kuhala i hrvatska predsjednica i mladenci

Palentu na Čavji kuhala i hrvatska predsjednica i mladenci
Pola tone tešku palentu kompiricu na Čavlima je satima kuhalo tridesetak kuhara, a u pomoć im je priskočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, ali i novopečeni mladenci Helga i Marino. 13. Festivala palente i sira ponovno je privukao i brojne posjetitelje.

Grobničanima najdraži specijalitet davno su zavoljeli i brojni gosti, koji su i ove godine u velikom broju posjetili Festival palente i sira, jednu od najpoznatijih kvarnerskih gastro manifestacija. 


“Grobničani od najjednostavnijeg jela, kao što je palenta, znaju napraviti ovakvu feštu, koja se već godinama radi u velikom zajedništvu. Svi živimo za taj dan. Palenta je zakon”, poručila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.

Palenta od pola tone

13. izdanje fešte od palente i sira počelo je pripremama u popodnevnim satima, a završilo malo iza 20 sati, kada je na Trgu hrvatskih branitelja, iza Doma kulture, u velikom finalu, pola tone teška palenta završila na “taruju”. 
Veliku palentu pripremalo je pedesetak vrijednih volontera, od čega tridesetak kuhara, koji su, pod budnim okom glavne kuharice- Grozdane Rak, satima kuhali nadaleko poznati grobnički specijalitet. 

Novopečeni mladenci

U pomoć su im najprije priskočili "novopečeni" mladenci Helga i Marin Sušanj, koji su danas u Gradu Grobniku izrekli sudbonosno “da”, a potom i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, koja je na kraju i zapjevala s kuharima te pomogla u podjeli porcija okupljenima. 


“Došla sam doma, vidjeti mamu, tatu i tetu koja je meštrica od palente. Vidjeti svoje Grobničane i zabaviti se. Ja sam odrasla na grobničkoj palenti kompirici”, naglasila je hrvatska predsjednica.

Dvije i pol tisuće porcija palente

Prvi puta festival je imao međunarodni predznak jer su Grobničanima u pomoć priskočili gosti iz Italije i Slovenije. Talijani iz Ivree skuhali su “polentu” koju su poslužili s njihovim autohtonim sirom, dok su Slovenci iz Jasena, predvođeni poznatim kuharom Rikardom Bašom, skuhali crvenu “polentu”. 


Posjetitelji su na Čavlima mogli birati, a ukupno im je posluženo oko dvije i pol tisuće porcija palente kompirice i grobničkog sira te talijanske i slovenske “polente” pa s Grobnišćine nitko nije otišao gladan. 

Fešta uz Grupu Vigor 

U zabavnom dijelu, koji je vodio tandem Joso Krmpotić i Frenki Fućak, posjetiteljima su se predstavili Ženski zbor KUD- a Učka, KUD Zvir, Zumba Čavle, Plesni centar Sirius i Društvo Naša djeca Čavle. Spomenuti svakako treba i brojne OPG- ove koji su izložili svoje proizvode. 


Fešta se na Čavlima nastavila do dugo u noć, a za dobru se zabavu, na prepunom Trgu hrvatskih branitelja, pobrinula sjajna Grupa Vigor, kojoj je u pomoć priskočio Aurora band.