Čavle 12. studeni 2023. K.Vrančić

Predivnim koncertom Zvirovci obilježili velike jubileje

Predivnim koncertom Zvirovci obilježili velike jubileje

Obljetničkim koncertom “No. 20” u grobničkom Kaštelu obilježeno 20 godina Vokalne skupine KUD-a “Zvir” i 50 godina Društva

Vokalna skupina Kulturno umjetničkog društva “Zvir” dva desetljeća Vokalne skupine i čak pola stoljeća Društva sinoć je proslavila koncertom “No. 20” u grobničkom Kaštelu. U intimnom ambijentu prekrasne Sokolane okupljeni su uživali uz šarolik repertoar, sastavljen od skladbi hrvatskih i stranih autora koje Zvirovci njeguju u svom glazbenom izričaju.


“Vokalna skupina osnovana je, kao sekcija, na inicijativu profesorice Dorotee Štifanić Mislej, 2003. godine. Skupinu je preuzeo maestro Davor Juretić, koji nas još vodi. Večeras, na Martinju, izvodimo spektar pjesama cijelog našeg opusa, a posebno za ovu priliku pridružila nam se naša bivša članica, mezzosopranistica Tea Ban, koja se školuje u Norveškoj, kao operna pjevačica”, rekla je predsjednica KUD-a “Zvir” Agatha Linić Čabrijan, zahvalivši Katedri na pomoći u organizaciji koncerta, kao i tvrtki Uslužni centar d.o.o. koja je Zvirovcima donirala pianino. 


“U Vokalnoj skupini KUD-a Zvir sam počela svoju karijeru. Nakon toga sam upisala Glazbenu školu Ivan Matetić Ronjgov, a potom i studij na Muzičkoj akademiji u Oslu. Želja mi je raditi u operi, koja je moja velika strast, a večeras nastupati doma jako puno znači, kako meni, tako i svima koji su me podržavali od samih početaka. Jako sam uzbuđena i ponosna”, kazala je Tea Ban.

Vokalna skupina KUD-a “Zvir”

Vokalna skupina KUD-a “Zvir” nagrađena je na folklornim festivalima i natjecanjima zborova. Praizvela je nekoliko skladbi hrvatskih kompozitora klasične i zabavne glazbe. U svom djelovanju naglasak stavlja na izvođenje opusa skladatelja tradicijskog primorskog glazbenog izričaja te na očuvanje tradicijskih napjeva grobničkog kraja.