Čavle 23. lipanj 2022. Miroslav Krpan

Prikoličari se vraćaju na Automotodrom Grobnik

Prikoličari se vraćaju na Automotodrom Grobnik
Uz 21. utrku Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom na grobničkoj stazi ovog vikenda i 79. utrka motociklista u okviru Alpe Adria Championshipa i tri klase FIM Europe

Automotodrom Grobnik je tijekom zimskih i proljetnih mjeseci bio u znakovitim radovima koji su prioritetno provođeni u sigurnosnom aspektu duž većeg dijela staze, ali i adaptaciji postojećih katnih prostora iznad boxova u svrsishodne poslovne i sportske prostore neminovne za svakodnevicu oktanskog življenja kakvim je suočen naš jedini, svijetom priznat i značajan objekt namijenjen auto i moto utrkama, treninzima, različitim manifestacijama vezanim uz brzine na kotačima i miris benzina. Od prvih suhih ranoproljetnih dana treninzi i natjecanja klubova su sveprisutna, da bi konačno red stigao i za prva značajna službena međunarodna natjecanja


Trodnevni motociklistički program pripremljen je za ovaj vikend od 24. do 26.lipnja, a objedinit će više već znanih sustava natjecanja. Zasigurno je najznačajnija 21. svjetska utrka motocikala s prikolicom na grobničkoj stazi “FIM Sidecar World Championship 2022.”, koja će među osam kalendarom predviđenih utrka ove sezone, poslije Francuske (Le Mans), Nizozemske (Asen), Belgije (Spa- Francorchamps) i Mađarske (Panoniaring) biti peta. Preostat će još, od sredine srpnja do kraja listopada, utrke u Velikoj Britaniji (Donington Park), Njemačkoj (Öschersleben) i Portugalu (Estoril). Na Grobniku očekujemo dio već znanih imena koje smo gledali posebno posljednjih sezona, ali i neka nova koja su ovu godinu počela s dobrim plasmanima. Lideri prvenstva, s tri do sada najbolja rezultata, su Britanac Todd Ellis i Francuskinja Emmanuelle Clement, koji su 23 boda u prednosti ispred švicarskog tandema Markusa Schlossera i Marcela Friesa. S većim bodovnim zaostatkom iza vodećih, kao treći na Grobnik stižu Britanci Stephen Kershaw i Ryan Charlwood.

Najtrofejniji sudionik grobničkih utrka, sa 16 pobjeda, Britanac Tim Reeves ove je godine  tek dva puta bio na postoljima, a nedolaskom već nam znanih braće Birchall i Finca Päivarinte, koji nisu startali ovogodišnju GP sezonu, izostat će legendarni troboj. No, zato su tu novi lideri od kojih na grobničkoj stazi vrijedi očekivati dvije izvanredne utrke, subotnju i nedjeljnu, svaku po 18 krugova.

Vrijeme je za nove rekorde

U organizaciji Motociklističkog kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o. uz najbolje prikoličare tijekom vikenda ljubitelji brzina uživat će u 79. u nizu utrci Alpe Adria International Motorcycle Championship, kroz četiri klase (SSP 300, STK 600, STK 1000 i Superbike), te tri posebna bodovanja FIM Europe Womens Cup, SSP 300 Cup i STK 1000 Cup. Svi će imati po dvije bodovne utrke, kroz subotnji, odnosno nedjeljni program, a iz rezultata će se uz hrvatsko prvenstvo bodovati i prvenstva nekoliko zemalja iz sustava Alpe Adria, začetog upravo na Grobniku prije 30 godina.


Vrijedi podsjetiti da je rekord prikoličara 1:30,258 minuta uz prosjek 166,2 km/sat kojeg drže braća Ben i Thomas Birchal od 24.kolovoza 2019.godine, a apsolutni rekorder grobničke staze među motociklistima na dva kotača je  Čeh Michal Prasek (BMW) u vremenu 1:26,585 minuta s prosjekom 173,327 km/sat ostvaren još 28.srpnja 2018.godine. Uz ove rekorde u službenim bodovnim utrkama vrijedi istaknuti i prošle godine tijekom kvalifikacija vrijeme Čeha Michala Fille u vremenu 1:25,455 minuta i prosjekom 175,618 km/sat, što je najbrže do sada na sustavnim natjecanjima. Kako je Filla, uz Praseka, na dvije dosadašnje utrke u Češkoj (Brno) i Italiji (Cremona) pokazao zavidnu formu, za očekivati je da bi Grobnik krajem vikenda mogao slaviti novog rekordera. Ova 29.AAC utrka treća je u ovogodišnjem kalendaru Alpe Adria, a krajem kolovoza upisat će se i jubilarna 80.utrka Alpe Adria, tek kojih 20-tak dana uoči 44.rođendana grobničke staze. U kalendaru AAC za ovu su godinu još u srpnju Slovačka (Slovakiaring) i Češka (Brno) početkom listopada.


Od petka s početkom u 8,35 sati kada počinje program slobodnih treninga do zaključno nedjelje poslijepodne, održat će se 31 trening i 14 bodovnih utrka. Bodovne utrke u subotu počinju u 12,30 sati prvom utrkom GP Sidecar, a u nedjelju program otvaraju žene (FIM Womens Cup) od 11,10 sati, da bi potom u drugu utrku GP Sidecar od 11,50 sati krenuli prikoličari.

Automotodrom Grobnik dočekuje ovog vikenda više od 130 motociklista iz 15-tak zemalja.