Čavle 4. listopad 2023. Izvor: Sva lica Platka

Psi i njihovi vlasnici zajedno će planinariti na Platku

Psi i njihovi vlasnici zajedno će planinariti na Platku
Drugu godinu zaredom na Platku se održava planinarenje sa psima, popularni “Canihike” 

Ove nedjelje, 8. listopada zainteresirani će moći provesti lijepi dan Platku sa svojim ljubimcima. Naime, posljednje ovogodišnje lice Platka posvećeno je upravo “četveronožnim lajavcima”, koje vlasnici imaju priliku provesti jednom od dvije zanimljive planinarske ture. Obje rute kreću ispred kafića Sova, koji se nalazi na samom parkingu RSRTC Platak. Okupljanje je od 9 i 30 sati, a polazak u 10 sati.

Šetnica “Radeševo nije tehnički niti kondicijski zahtjevna, a prikladna je za obitelji s djecom i naravno, kućnim ljubimcima. Vodi šumskom makadamskom cestom i planinarskim putevima na vrh skijališta Radeševo (1363 m). Nakon pauze s pogledom na Kvarner, put dalje vodi do zanimljivog vrha Malo Radeševo (1364 m), potpuno obraslog bukvom i medvjeđim lukom, a potom se spušta do Planinarskog doma Sušak. Prije kraja ture sudionici će imati priliku prošetati novom edukativnom stazicom Puha Platka koja vodi do jezera. 


Za one željne duže i nešto zahtjevnije rute, pravi izbor je “Osmica”, tura koja kreće prema dnu skijaške staze Tešanj, gdje se uključuje na Turističku staze te nakon dolaska na Rimska vrata nastavlja ravno Rimskom cestom sve do prekrasne livade Lazac. Poslije kraće pauze slijedi uspon preko Srebrnih vrata do Međuvrha oko kojeg se ide povratak u smjeru Snježnika. Na sam vrh Snježnika, radi sigurnosti svih pasa ovoga puta nije planiran uspon, ali divan pogled neće izostati. Planinarskim putem “kroz Grlo” ponovno se dolazi na Turističku stazu s koje se zatim uključuje na “flow” stazu, a završava uz novu žičaru preko staze Radeševo kod Malog doma.

Ovu edukativnu planinarsku turu, koja je za sve polaznike besplatna, omogućila je Koordinacijska radna skupina za zaštitu životinja Primorsko-goranske županije (KRAS). Svaki sudionik na poklon dobiva edukativne letke te vodič “Šapicama po PGŽ”, kao i novi nastavak slikovnice “Pobješnjeli Flegi”.

Svaka ruta ima dva vodiča te je broj sudionika ograničen kako bi uživanje u prirodi bilo sigurno i kvalitetno. Zainteresirani se mogu prijaviti na Canihike lice Platka 2023. ili na sva.lica.platka@mail.com.