Čavle 29. srpanj 2019.

Rekordan oktanski vikend na grobničkoj ljepotici

Rekordan oktanski vikend na grobničkoj ljepotici

U okviru međunarodne FIA CEZ utrke na grobničkoj stazi nastupilo 136 vozača iz 13 zemalja, a prvog dana Brajnik i Jedlinski popravili vlastite rekorde stare nepunih godinu dana, drugi dan okupan kišom uz izvrsne vožnj

Prvog natjecateljskog dana vikend programa međunarodne kružne auto utrke “Nagrada Hrvatske 2019.”, u organizaciji Auto sportskog kluba Kastavac i Udruge  “Auto staza Grobnik”, “oba su pala”. 

Rekordi grobničke staze duge 4.168,79 metara, na novoj asfaltnoj podlozi, održali su se nepunu godinu dana. Njihovi vlasnici i dalje, barem na jedan dan, do druge nedjeljne utrke, ostali su isti vozači. 

Talijan Paolo Brajnik, koji ove godine u Formuli “Dallara F” vozi s licencom Auto moto sportskog saveza Srbije, po idealnim vremenskim uvjetima, popravio je vlastiti rekord staze u formulama za 865 tisućinki sekunde i tako, uz dva kilometra bržu vožnju, nadmašio magičnu brojku 190 km/sat novim vremenom jednog kruga 1:18,702 minuta prosjekom 190,653 km/sat. 


Drugi rekord, onaj kategorije turističkih automobila, i dalje ponosno slovi na Poljaka Marcina Jedlinskog koji je svojim robusnim “Audijem A8 LMS GT3” vozio 1:22,643 minuta prosjekom 181,562 km/sat, što je sitnih, ali “slatkih” 75 tisućinki brže od rekorda ostvarenog početkom kolovoza 2018.godine.

Rekord brzine i sudionika

Na utrci koja spada u red najvećih, kako brojem tako i konkurencijom službenog bodovanja, ikad održanih na Automotodromu Grobnik, sudjelovalo je 136 vozača iz 13 zemalja: Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Austrije, Srbije, Poljske, Njemačke, Italije, Crne Gore i Norveške, a svaki dan zasebno bodovanje je u nizu konkurencija, od FIA CEZ Prvenstva Srednjoeuropske zone, uključujući grupe i skupine GT, TC TCR, TC, CEZ Enduro, ESET V4 Cup, međunarodne Chevrolet Cruze, Mazda MX, Renault Clio i Renault Twingo kupove, sve do državnih prvenstava Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Austrije, uključujući i Otvoreno prvenstvo Češke u utrci izdržljivosti.


U utrci nekoliko kupova, zajedničkim startom, najbrža su vremena očekivano ostvarili sudionici “Clio Cupa”, a pobjedničko postolje podijelili su dva češka i jedan slovenski vozač. Pobjednik u “Renaultu Clio Cup IV” bio je Čeh Michel Makeš ispred sunarodnjaka Petra Majera s prednošću 3,816 sekundi, dok je treći bio Slovenac Miha Primožić. U isključivoj konkurenciji slovačkih vozača “Mazda MX Cupa” pobjeda je pripala Janu Filipu, a u “Chevrolet Cruze Cupu” Austrijancu Wolfgangu Krieglu.

Pobjeda Mara Franića

Slovenac Nik Štefančič, s tek 69 tisućinki prednosti, bio je uspješniji od sunarodnjaka Marka Škulja i slavio pobjedom u “Renault Twingo Cupu” konkurencije čak 22 vozača. Treći je bio Čeh Tomas Koreny, dok je Riječanin Marko Ćoza (AK Rijeka), nakon izvrsnog starta, ali kobnog kontakta s jednim rivalom, pao u poretku završivši utrku tek na osmom mjestu.


Poljak Marcin Jedlinski više od deset sekundi ostavio je za sobom najljućeg rivala u utrci Grupe D4- GT Čeha Richarda jr. Chlada. U utrci su nastupili i otac i sin, Osiječani Zoran i Vedran Kotromanović (AK Dubrovnik racing), ali su zauzeli zek 13.,odnosno 14.mjesto. Jedlinski je u tandemu Mateuszom Lisowskim ostvario i pobjedu u jednosatnom “Enduraceu” u konkurenciji 11 vozila.

Završnica prvog dana pripala je nadmetanju hrvatskih automobilista, uz koje su se na startu utrke, s desetak različitih klasa, našli i vozači Bosne i Hercegovine. Ukupnu je pobjedu slavio iskusni dubrovački as Maro Franić (AK Dubrovnik racing) u VW Golfu prošavši ciljem 17,547 sekundi brže od BiH vozača Jasmina Hrnića (Honda Civic). Treći je ciljem prošao Buzećanin Valter Nežić (AK Buzet Autosport) u Hondi Civic TypeR, a njih su trojica bili jedini vozači s punih 15 krugova ukupne konkurencije 29 vozača.

Kišni junaci punim gasom

Drugi natjecateljski dan obilježila je cjelodnevna kiša, ali vozači su bili pravi junaci s vrhunskim dvobojima. Najave prognostičara su se obistinile. Povremeno je bilo s jakim pljuskom, a tek s kraćim pauzama, koje su uzaludno davale nadu sušnog razdoblja, sve to nije mimoišlo niti područje Grobničkog polja, tako i u svakom pogledu veličanstvenu, međunarodnu kružnu auto utrku “Nagrada Hrvatske 2019.”

Automotodrom Grobnik, okupan kišom, bio je tako doživljaj za sebe, vozačima na njihov način, vjernim pratiteljima brzina, smočenima do gole kože, ništa nije smetalo, a organizator je predvođen ASK Kastavac izvrsno obavio svoj posao. 

Drugi je dan prošao bez rekorda, ali zato upamćeni ostaju pobjednici, dominantno na prvim mjestima Česi, poneki vozač Srbije, a u konačnici i pobjednička postolja hrvatskih automobilista.

Rekorder Jedlinski izletio

Malo je tko očekivao da će rekorder grobničke staze kategorije turističkih automobila, kako prošlogodišnji, tako od jučer i aktualni Poljak Marcin Jedlinski u prestižnom “Audiju A8 LMS GT3” ostati bez, ne pobjede, već i postolja trojice najboljih. Startao je s čelne pozicije, poveo utrku, ali u samoj završnici izletio sa staze zazvavši tako intervenciju “safety cara”. 


U samoj je završnici, u “safety” fazi, utrka je prekinuta, zbog pogoršanja vremenskih uvjeta, gotovo nevidljivih horizonata vožnje, da bi rezultatima nakon 13, od ukupno predviđenih 15 krugova, pobjedu slavio Čeh Richard Chlad jr. vozeći za upravljačem “Audija R8 LMS Ultra” najbolje vrijeme utrke Grupe D4- GT 1:28,271 minuta i skromnim prosjekom 169,986 km/sat. Brže i bolje u datim se uvjetima nije moglo, a ispred drugoplasiranog sunarodnjaka Libora Milota (Mercedes AMG GT3) ciljem je prošao 18,941 sekundu ranije. Trećim se mjestom u Srbiju vraća Nemanja Milovanović koji je nastupio u Seat Leon Raceru. U toj su međunarodnoj CEZ utrci nastupila i tri hrvatska vozača, članovi Autokluba Dubrovnik racing, svi u Seat Leonu. Riječanin Veljko Bubičić završio je na osmom mjestu, tek dvije sekunde iza Jedlinskog, dok su Osječani Zoran i Vedran Kotromanović, otac i sin, bili deveti, odnosno deseti.

Da ovo nije bio dan za rekordere dokaz je i utrka formula grupe CEZ D2 u kojoj, već od jutarnjih službenih treninga, nije nastupio apsolutni rekorder grobničke staze Talijan Paolo Brajnik, čija se formula pokvarila neposredno pred nastup. Bila je to prigoda brojnoj konkurenciji da se osladi pobjedom, pa je šansu iskoristio još jedan Čeh Tom Beckhäuser u “Dallari 308 Opel”. Nakon 18 krugova ciljem je prošao prvi ispred Talijana Andrea Cole (Dallara 312) s tek 556 tisućinki prednosti, a kojem za utjehu ostaje tek najbolje vrijeme utrke 1:26,366 minuta. Treću stepenicu pobjedničkog postolja ispunio je Poljak Bartolomiej Mirecki (Formula Renault FR).


Česi Michal Makeš kao pobjednik i Petr Majer kao drugoplasirani u “Renault Clio Cupu IV” bili su najuspješniji u zajedničkog utrci četiri međunarodna kupa. Pobjedu u “Mazda MX Cupu” slavio je Slovak Rostislav Szalay, Austrijanac Wolfgang Kriegl drugi dan za redom pobijedio je u „Chevrolet Cruze Cupu“, dok je u grupi TC-1600 slavio Slovenac Boštjan Urbančić (Fiat Sport Coupe).

Vesniću dva puta pukla guma

Zanimljiva su bila dva nastupa CEZ Grupe D4 TCR obzirom da je u obje bodovne utrke istom vozaču, iskusnom srpskom automobilistu Milovanu Vesniću na njegovom “Seat Cupra TCR-u”, gotovo na istom mjestu startnog pravca, pukle gume, svaki put jedna. Prvu utrku završio je tako, nakon prekida, na posljednjem mjestu prepustivši pobjedničko postolje češkom trojcu Jachym Galaš (VW Golf GTI TCR), Dušanu Kourilu (Hyundai i N TCR) i Petru Čižeku (Seat Cupra TCT). 

U drugoj je, ponovo nakon prekida, dva kruga pred kraj, Vesnić ipak uspio biti pobjednikom jer je imao veliku prednost ispred Čeha Galaša I Kourila. Nakon problema još u petak, kada je izlijetanjem u slobodnom treningu znatno oštetio svoj Seat, Dubrovčanin Žarko Knego pronašao je pravovremeno formulu nastupa posudivši auto klupskog kolege iz AK Dubrovnik racing Zorana Kotromanovića, pa je u prvoj današnjoj utrci zauzeo peto, a u drugoj mjesto slabije.

Postolje za Ćozu i Turinu

U konkurenciji 22 identična Renault Twinga, istoimenog kupa, dva su mjesta pobjedničkog postolja, nakon izuzetne utrke pune uzbuđenja, zauzela dvojica automobilista s Kvarnera. Tek za 908 tisućinki sekunde pobjeda je, iako je dobrim dijelom utrke vodio, izmakla Marku Ćozi (AK Rijeka), bio je drugi, a ugodno  iznenađenje trećim mjestom priredio je Viktor Turina (AK Opatija Motorsport). Pobjedom je slavio mladi slovenski vozač Mark Škulj, ujedno najuspješniji junior kupa.


Šećer na kraju, utrka svih grupa i klasa hrvatskog prvenstva na kružnim stazama, uz bodovanje i Prvenstva BiH, završila je drugom pobjedom u dva dana, u ukupnom poretku, Dubrovčanina Mara Franića (VW Golf), što i nije iznenađenje. Vrhunskom vožnjom, među 27 startajućih automobila, vozačke je kvalitete potvrdio izvrsni buzetski as Valter Nežić. On je u “Hondi Civic TypeR” startao s 15.mjesta, a kroz cilj prošao kao drugoplasirani s tek 1,849 sekunde zaostatka za pobjednikom Franićem. Treći je pak bio Ivica Marić iz AK Delta Sport Zagreb vozeći “VW Golf Mk”.

Prigodnim riječima u svečanom otvorenju utrke sudjelovali su Ivana Cvitan Polić , načelnica Općine Čavle i Davorin Štetner, predsjednik HAKS-a, dok je utrku otvorenom proglasio gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac.


Utrka je, uz povremena izlijetanja po kišom natopljenoj stazi, prošla bez povreda vozača, tek tu i tako ponekih oštećenjem automobila, opravdala je očekivanja i pamtit će se kao utrka, do danas, najvećim brojem sudionika u najvećem broju bodovnih međunarodnih konkurencija održana na Automotodromu Grobnik. Do iduće godine.

Miroslav Krpan