Čavle 27. svibanj 2022. K.V.

Sjajna Casabianca, Moj slučaj i Balon u Gradu Grobniku

Sjajna Casabianca, Moj slučaj i Balon u Gradu Grobniku
Šest vrhunskih predstava i mnogo odličnih glumaca na programu 21. Festivala teatra Čavle- Omišalj od 17. so 24. lipnja, ususret Festivalu i dvije predstave za djecu.
 
Već dvadeset jednu godinu Grad Grobnik i Omišalj domaćini su zajedničke kulturne manifestacije Festivala teatra Čavle- Omišalj koji u ova dva mala mjesta donosi poznate glumce i odlične predstave različitih žanrova. Predstave će se izvoditi naizmjence od 17. do 24. lipnja i to u prostoru drevnog Kaštela Grobnik i na trgu Prikešte u Omišlju, a u slučaju kiše i lošeg vremena predstave će se igrati u Domu kulture Čavle, odnosno u Društvenom domu u Omišlju.

“Posebnost ovog Festivala je što predstavlja plod suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, nekadašnjih frankopanskih Kaštela, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom”, obrazložila je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. 


Festival financiraju Općine Čavle i Omišalj putem svojih Turističkih zajednica, a uz sufinanciranje Ministarstva kulture i Primorsko- goranske županije. 

Programski voditelj Festivala je Denis Redić. Ove godine će otvorenje Festivala biti u Kaštelu Grobnik, a zatvaranje u Omišlju. 

Ulaz na sve predstave besplatan

“Želim naglasiti da je ulaz na sve predstave slobodan. Dakle, nema naplate ulaznica 21 godinu postojanja Festivala što je doista raritet na našoj hrvatskoj kazališnoj sceni”, rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić. 


Naime, za predstave nisu potrebne rezervacije, potrebno je samo doći ranije i zauzeti svoje mjesto. 

Festival ima ocjenjivački karakter. Publika bira najbolju predstavu, a ocjenjivački sud u sastavu Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i Robert Zaharija biraju najbolju glavnu i sporednu ulogu, redateljsko ostvarenje te najbolju predstavu u cjelini. 

Ususret Festivalu, na inicijativu organizatora Općina Čavle i Omišalj, a s ciljem da se djeci približi kazalište te ih dodatno senzibilizira spram tradicije održavanja festivala, održavaju se i predstave za djecu. Ove godine u Čavlima će tako 15. lipnja u 19 sati u Domu kulture  igrati predstava Pale sam na svijetu, a istog dana u 9.30 ujutro na trgu Prikešte u Omišlju igrat će predstava Ježeva kućica. 


Otvorenje Festivala teatra bit će u Kaštelu Grobnik 17. lipnja s predstavom Moj slučaj, koja govori o životu Vlade Gotovca. Glumac i redatelj je Boris Svrtan. Dana 19. lipnja u Grad Grobnik dolazi hit predstava Casabianca Irene Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiace, a 21. lipnja Teatar 2000 i Teatar Exit dolaze s predstavom Balon u kojoj među ostalima glume Krešimir Mikić i Vilim Matula. 

U Omišlju će se 20. lipnja održati cabaret Ecije Ojdanić Vla Vla Vlajland, 21. lipnja predstava Uvijek će nam ostati ljubav u kojoj glume Jelena Miholjević i Dražen Čuček, a zatvaranje festivala održat će se nakon izvrsne komedije Dekorater u kojoj glume Ksenija Pajić, Ines Bojanić i Goran Grgić.