Čavle 23. kolovoz 2017.

Škola gotova do ljeta 2018., ulaganja u Platak i kaštel​

Škola gotova do ljeta 2018., ulaganja u Platak i kaštel​
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Čavle, u dvorani župnog doma u Cerniku, obilježen je Dan općine. Tom su prilikom dodijeljena općinska priznanja i nagrade. Ovogodišnji su laureati Mladen Valjan- Vlačina, Karate klub Grobničan i udruga Vidov san.

Svečanu sjednicu prigodnim je govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle Norbert Mavrinac, koji se zahvalio svim vijećnicima na predanom radu te ukratko osvrnuo na rad Općinskog vijeća.

Nova općinska načelnica Ivana Cvitan- Polić iskoristila je priliku i okupljene upoznala s najznačajnijim aktivnostima i rezultatima. Kao najveći općinski projekt navela je dogradnju Osnovne škole Čavle.
 
Škola gotova do ljeta 2018.
 
“Tijekom 2016. godine uspješno smo realizirali dokumentaciju i dozvole, a u 2017. proveli postupke javne nabave, te smo uz pomoć Primorsko goranske županije krenuli u investiciju vrijednu 13.3 milijuna kuna. Za manje od godinu dana naša će djeca dobiti novi dio škole s osam učionica, četiri kabineta, dizalom i toplom vezom s postojećom školom, a ono što je najvažnije i zbog čega smo se odlučili za ovaj projekt, imat će dovoljno mjesta i sve potrebne uvjete za bolji i kvalitetniji rad,” naglasila je Cvitan- Polić.

Od kapitalnih projekata svakako treba izdvojiti i ulaganja u Sportsko rekreacijski centar Platak. Proširenje i uređenje ceste za Platak, od skretanja za Kripanj do parkirališta, trebalo bi biti završeno u listopadu. U projektiranje vodovoda uloženo je gotovo milijun kuna, a nastavlja se izrada dokumentacije za sustav zasnježenja skijaških staza. Posjetitelje posebno vesele novi sadržaji, kao što su: pokretne trake, dječja igrališta, tubing staze, biciklističke i planinarske staze i zone za opuštanje, piknik zona, dodatni roštilji i go- kart vozila, kao i uređenje svih objekata na Platku, kojeg uskoro čeka još noviteta.


Nastavljaju se ulaganja u Platak i kaštel

“Općina Čavle je zajedno s novim najmoprimcima započela obnovu i uređenje oba planinarska doma, a za tu namjenu izradili smo glavni projekt za kompletnu energetsku obnovu Velikog doma Platak, dok smo u Malom domu u fazi nabave nove stolarije i uređenja prostora na katu. Uveli smo novu redovnu autobusnu liniju za Platak u suradnji s Primorsko- goranskom županijom i time približili svima naše brdo uživanja,” rekla je načelnica Općine Čavle.

Ulaganja nisu zaobišla ni stari kaštel u Gradu Grobniku, gdje su u tijeku arheološka istraživanja atrija, a radi se i na rješavanju problema oborinskih voda. Dobra je vijest da je ove godine odobreno gotovo 3 milijuna kuna u sklopu EU projekta “Putevima Frankopana”. Sredstva će se iskoristiti ze uređenje i opremanje sjeverne i južne kule.

“Ove godine izradili smo dokumentaciju za prijavu na drugi EU projekt, Castels, a njegovom bi realizacijom kat Kaštela bio potpuno preuređen te bi se riješilo grijanje i hlađenje prostora. Nakon dugo vremena u Kaštelu ponovno imamo i ugostiteljsku ponudu, a nadam se da će se ona uskoro i proširiti i doprinijeti oživljavanju našeg najstarijeg spomenika,” poručila je Cvitan- Polić.


Rotor u centru Čavala

Načelnica općine Čavle u svom je govoru spomenula i podršku Turističkoj zajednici, kao i dvama Župama, a posebno je istaknula ulaganja sto tisuća kuna vrijednu obnovu i sanaciju zvonika na crkvi Sv. Filipa i Jakova. Cvitan- Polić dotakla se i proširenja groblju u Gradu Grobniku te najavila proširenje groblja u Cerniku. Na području općine uređeno je i pet novih dječjih igrališta, a nakon završetka radova na školi uredit će se i školsko dvorište i igralište, navela je nova općinska načelnica, koja se dotakla i ostalih projekata poput uređenja vidikovca “Miljokaz” i izrade projekta rotora u centru Čavala.


Načelnica je istaknula i kontinuiranu brigu za mještane, kako najmlađe tako i one najstarije. Općina sufinancira vrtić, pomaže mlade roditelje te učenike i studente, osigurava specijalističke preglede za mještane, a brine se i za umirovljenike.

Na samom kraju Cvitan- Polić je zahvalila svima koji pomažu razvoj Općine, pogotovo svom prethodniku Željku Lambaši te svim mještanima čestitala Dan općine i cerničkog zaštitnika Sv. Bartola.
 
Vlačina, KK Grobničan i Vidov san laureati

Najsvečaniji trenutak svečana sjednica Općinskog vijeća tradicionalno je dodjela općinskih priznanja i nagrada, koje su uručene i ove godine.

Mladen Valjan- Vlačina dobitnik je općinske nagrade za izuzetna postignuća. Poznati grobnički ugostitelj i prvi općinski načelnik, kojeg ne treba previše predstavljati, veliki je promotor Grobnišćine diljem Lijepe naše, a iza Vlačine je i značajan rad u brojnim općinskim udrugama.


“Zadovoljan san jako. Dobit priznanje od svoje Općine, svojih mještanih, va svojmu kraju za me j’ jedan od najlipših trenutkih va životu. Suze mi redu. rekao je Mladen Valjan- Vlačina i prisjetio se samih početaka Općine Čavle.

Godišnje nagrade Općine Čavle za značajna postignuća i doprinos dodijeljena su Karate klubu Grobničan, iza kojeg su sjajni ovogodišnji sportski rezultati i brojni osvojeni trofeji te udruzi “Vidov san za čistu planetu”, koja organizira brojna događanja, od kojih su mnoga humanitarna, a svojim doprinosom promiče svijest o očuvanju planeta Zemlje.

Dodijeljene su i općinske nagrade za najljepše okućnice i balkone. U kategoriji najljepših okućnica nagradu su dobili: Josipa Mihelčić, Veljko Reljac i Marija Žeželić, dok najljepše čavjanske balkone imaju: Ines Juretić, Vasilija Zaharija i Edita Fućak.
 
Brojni čestitari

U dvorani župnog doma uz mještane su se okupili i brojni čestitari, predstavnici okolnih gradova i općina te Primorsko- goranske županije, kao i gosti iz općine Cernik Slavonski.

U ime Primorsko- goranske županije okupljene je pozdravio Marko Boras- Madić, zamjenik primorsko-goranskog župana, koji je mještanima čestitao Dan općine, a lokalnoj vlasti obećao daljnju podršku županije. Posebno se Boras- Madić osvrnuo na zajedničke investicije u Platak, koji je, smatra zamjenik župana, ponos našeg kraja, a od kojeg korist imaju svi u našoj županiji.

U ime okolnih gradova i općina mještanima je Dan općine i cerničkog zaštitnika Sv. Bartola čestitao načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, a čestitkama se pridružio i načelnik slavonske Općine Cernik- Vitomir Žakić.

Svečani sjednicu Općinskog vijeća, koju je vodila Sandi Bujan Cvečić, glazbenim su nastupima uveličali Klapa Grobnik, Veronika Kamenar i Vedrana Veljačić Linić.

Više o proslavi Dan općine i cerničkog zaštitnika Sv. Bartola te brojnim događanjima ovih dana na Čavlima možete pročitati OVDJE.