Čavle 1. lipanj 2015.

Svečano otvoren novi Čavlić

Svečano otvoren novi Čavlić
Na Čavlima je danas svečano otvoren novi Dječji vrtić Čavlić. Mali su Grobničani tako dobili prijeko potreban novi objekt. Otvorenju je prisustvovao i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Kako i priliči novi su grobnički vrtić otvorili najmlađi, Grobnički dondolaši, koji su ispred brojnih mještana, gostiju i uzvanika, uz veliki pljesak, zatvorili kolo. Svečanost se nastavila nastupom Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan.

Otvaranju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, saborski zastupnici te gradonačelnici i načelnici okolnih općina i gradova. 

“Ovaj objekt naša je budućnost. Već duže vremena, oko osam godina, postoje zahtjevi za smještaj sve većeg broja djece u naš vrtić. Iz godine u godinu povećavao se broj neupisane djece jer su naši kapaciteti mogli primiti svega sto djece. Sa zadovoljstvom mogu reći da su se, sa starim i novim prostorom, stvorili uvjeti da svi roditelji mogu svoju djecu upisati u naš vrtić,” naglasio je općinski načelnik Željko Lambaša, koji je ravnateljici Dječjeg vrtića Čavlić, Josipi Hlača, uručio uporabnu dozvolu te poručio “Djelatnicima vrtića želim da im prostor olakša odgovorni rad u odgoju djece, djeci lijepo i ugodno odrastanje u novim prostorima, a roditeljima poruka- napunite ovaj vrtić”.

U dvije zgrade Čavlić sada može primiti oko 300 djece, što zadovoljava potrebe općine.  

Projekt izgradnje novog dječjeg vrtića pokrenut je prije 6 godina, a izgradnja, nešto više od 15 milijuna kuna vrijednog objekta počela je krajem 2013. godine. 

Projekt izgradnje, kroz Ministarstvo regionalnog razvoja, država je  sufinancirala sa 6.630.000 kuna. Županija je izdvojila nešto više od milijun, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pomogao je s 276.000 kuna. Zaduživanja tako na sreću nije bilo. 

“Vlada u stvari nije dala ništa, Vlada je vratila ono što je uzela kroz poreze. Hrvatska je previše centralizirana. To moramo promijeniti. Ovakve građevine bi se trebale projektirati vašim novcem, koji ste ovdje i zaradili. Ovako nešto želimo imati u svim općinama u Hrvatskoj,” rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Velika mi je čast što sam danas ovdje, što se mogu zajedno s vama veseliti ovom objektu za vaše mališane. Županija nije zakonski zadužena za vrtiće, nego su to gradovi i općine, ali našli smo načina da pomognemo koliko se može. Grobničani su svakako to zaslužili. Grobnik je dao puno velikih i značajnih ljudi, ali još su važniji oni mali, koji će tek stasati,” poručio je primorsko- goranski župan Zlatko Komadina.

Nakon svečanog dijela mališani su uzvanike uzeli za ruke i pokazali im svoj novi vrtić. A novi energetski i ekološki napredni Čavlić ima se čime pohvaliti. Od interijera kojim dominiraju velike, dobro opremljene, prostorije za boravak djece, do uređenog okoliša, s velikim dječjim igralištem.