Čavle 4. travanj 2019.

Talijani odali počast podhumskim žrtvama 

Talijani odali počast podhumskim žrtvama 

Više od 300 talijanskih učenika, u pratnji profesora i predstavnika lokalnih vlasti, iz Cremone je jučer stiglo na Grobnišćinu, gdje su, na Spomen poručju u Sobolima, odali počast podhumskim žrtvama fašizma.

Sedam autobusa iz talijanske je Cremone jučer stiglo na Grobnišćinu, u sklopu projekta “Građani europe- putevi aktivne europske povijesti”. Na spomen području u Sobolima Talijani su odali počast podhumskim žrtvama.


Posjetitelje su dočekali domaćini zamjenik načelnice općine Čavle Dejan Ljubobratović, načelnik susjedne Općine Jelenje Robert Marčelja te Željko Bartulović profesor s Pravnog fakulteta u Rijeci i Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko- goranske županije.


Gosti su tako na licu mjesta iz prve ruke mogli saznati sve o stravičnom zločinu koji su talijanski okupatori počinili 12. srpnja 1942. u Podhumu, a o kojem se u Italiji gotovo i ne govori. Tog je dana ubijen najmanje 91 muškarac u dobi od 15 do 60 godina. Zene, djeca i muškarci koji nisu pogubljeni odvedeni su u logore, a selo je opljačkano i spaljeno.