Čavle 27. lipanj 2017.

Udovič: “Platak može postati nacionalno izletište broj 1”

Udovič: “Platak može postati nacionalno izletište broj 1”
Na brdu iznad Rijeke događa se brdo novih stvari“- najkraći je to i zasigurno najbolji uvod u ovaj razgovor. Goranski sportski centar, tvrtka koju su osnovali Primorsko-goranska županija, Grad Delnice i Općina Čavle upravlja Regionalno sportsko-rekreacijskim i turističkim centrom Platak. Nakon sjajne zimske sezone, u kojoj se tražilo mjesto više te je vikendom na skijalištu znalo biti i do 5000 posjetitelja, nakon što su se na parkiralištu mogle vidjeti slovenske, austrijske, bosanske i talijanske tablice, pred Platkom je, ne sumnjamo, uspješna ljetna sezona. 


S direktorom GSC-a Alenom Udovičem razgovarali smo u vrijeme održavanja trećega “Festivala sportske rekreacije Primorsko- goranske županije” u organizaciji Saveza za sportsku rekreaciju “Sport za sve” PGŽ-a i Zajednice sportova PGŽ- a te pod pokroviteljstvom Primorsko- goranske županije. Kako je prošla zimska sezona, kako idu pripreme za ljeto i kakva je budućnost Platka…


Jedino skijalište s pogledom na more u ovome dijelu Europe

Ri Prsten: Iza vas je zimska sezona. Kako je prošla i koliko ste zadovoljni?

Alen Udovič: Ovogodišnja je zimska sezona po posjećenosti bila rekordna. Nekoliko smo vikenda imali gotovo 5000 posjetitelja na Platku, što je maksimum kada je sve prekriveno snijegom. Tko ne bi došao na jedino skijalište s pogledom na more u ovome dijelu Europe (smijeh)? Šalu na stranu. Zahvaljujući našim osnivačima, prvenstveno Primorsko- goranskoj županiji i razumijevanju kolegica i kolega, uloženo je mnogo sredstava u nove sadržaje i oplemenjivanje ponude. U zimskoj sezoni je u funkciji bilo svih 7 skijaških staza, ukupne duljine gotovo 7000 metara. Posebno je bilo atraktivno i dobro posjećeno noćno skijanje na stazi Radeševo 1, a skijaše je ova ponuda ostavljala bez daha. Platak je skijalište po svačijem guštu, prilagođeno svima, od profesionalnih sportaša i zaljubljenika u adrenalin pa do obitelji s malom djecom, ali i neskijaša koji dolaze uživati u druženju i snježnim radostima. Vjerujte mi, dovoljna je i šetnja po snijegu, na čistom svježem zraku, odmah se osjećate bolje i puni energije. U zimskoj su sezoni svoja vrata otvorili preuređeni domovi- Veliki dom Platak i Mali dom Sušak s ponudom hrane, osvježenja i smještaja te caffe X-bar u podnožju Radeševa. Sljedeća, 2017./2018., bit će još bolja i već sada pozivamo sve da nam se pridruže i uživaju.


Žičarom do vrata u Nacionalni park Risnjak

Ri Prsten : Pri kraju su pripreme za ljetnu sezonu, ljeto na Platku može početi, zar ne?

Alen Udovič: Ljeto je na Platku već počelo! Već smo 20. i 21. svibnja organizirali Otvorene dane Goranskog sportskog centra, u sklopu kojih su svi mogli uživati u popularnim cijenama svih aktivnosti na Platku, Nadalje, u suradnji s Talijanskom unijom i Riječkim vrtićem na Platku je boravilo 400 djece i uživalo u proljetnoj čaroliji, a danas je na Platku brdo ljudi koji uživaju u sportskoj rekreaciji. Platak s pravom možemo nazvati vratima u planinsku čaroliju Nacionalnoga parka Risnjak, a do tih vrata se može doći jedinom žičarom koja ljeti radi u Hrvatskoj. Naime, na Radeševu smo nakon redovitog servisa u funkciju stavili i žičaru, koja svim izletnicima, šetačima i planinarima omogućuje da prekrasnom panoramskom vožnjom u samo nekoliko minuta dođu do vrha Radeševa na 1350 metara nadmorske visine i nastave šetnju prema vrhovima planina ili se spuste kroz šumu do srca Platka. Šetnice Jasenovica, Radeševo i Sleme pokazat će sve posebnosti i ljepote goranske šume i primorskoga krša. Žičara je namijenjena i biciklistima, koji svoje bicikle mogu prevesti do starta Downhill i Flow staze i uživati u adrenalinskom spuštanju kroz šumu. Za bicikliste je uređeno gotovo 200 kilometara staza. Osim toga, u podnožju, odnosno samome središtu izletišta Platak, uredili smo 10 mjesta za roštiljanje, koja su već sad rezervirana gotovo do kolovoza. Pored njih smo uredili i 10 piknik stolova. Platak je mjesto na kojemu ćete zaista zaboraviti na užurbani ritam modernog života, mjesto okupljanja koje će vas podsjetiti na neprocjenjive trenutke u društvu najmilijih. 


Brdo uživanja za sve na Platku
 
Ri Prsten: Zašto bi netko u srpnju ili kolovozu došao na Platak?

Alen Udovič: Za sve one koji žele pobjeći od velike gužve i vrućine koja vlada na plažama i uz more- Platak je idealno rješenje. Na udaljenosti od samo pola sata od mora dolazite u duboku šumu, u mir i ugodne temperature s jedne strane te brdo sadržaja za uživanje s druge strane. Osim već spomenutih pješačkih i biciklističkih staza, Platak je jedina destinacija u Hrvatskoj koja u ljetnim mjesecima nudi žičaru, tubing i disc golf. Dovoljno mjesta za ostaviti automobil garancija su da s time nećete imati problem. Tri dječja igrališta (tzv. drveni gradovi) u hladovini osigurat će brdo uživanja u igri i zabavi za vaše najmlađe, a specijalni dječji zip line zabavit će i one najzaigranije. Na samome parkiralištu postavili smo igrališta za nogomet, košarku, boćanje i rukomet te za djecu trampolin i nogomet u kavezu, dok se u neposrednoj blizini nalazi igralište za odbojku na pijesku. Možete unajmiti svu opremu pa i bicikle ili posebno dizajnirana go card vozila za vožnju po Platku. Ako pak samo želite pobjeći iz gužve i uživati u hrani i piću, ali vam se ne da pripremati, možete uživati uz ukusna jela u planinarskim domovima, a osvježenje nudi i X bar na dnu Radeševa.


Platak- brdo uživanja

Ri Prsten: Što poduzimate da bi što više potencijalnih posjetitelja čulo za sadržaje Platka?

Alen Udovič: Ove smo godine pokrenuli dvomjesečnu kampanju za ljeto na Platku pa smo osmislili novi logotip i slogan Platak- brdo uživanja, oglašavamo se na društvenim mrežama vrlo inovativnom, svježom i zabavnom kampanjom, izradili smo novu modernu web stranicu. Uskoro pripremamo još neka iznenađenja za naše goste, no neka za sada ostanu poznata samo nama. Brdo uživanja u igri, smijehu, rekreaciji ili samo u miru i opuštanju, odnosno brdo uživanja za mlade, stare, za sve generacije, za cijele obitelji, svaki dan - naš je slogan za ovo ljeto. Zapravo, za cijelu godinu!


Budućnost Platka

Ri Prsten: Platak sutra- gdje ga vidite kratkoročno, a gdje dugoročno?

Alen Udovič: Vjerujemo da će Platak postati još prepoznatljiviji te kroz Ljeto na Platku privući mnoge ljude željne opuštanja u ovom prekrasnom okruženju. Zatim je pred nama jesen i aktivnosti u tom periodu te, vjerujemo, najbolja do sada zimska sezone. Naše brdo uživanja ima brdo potencijala. Ovdje, kako smo već naglasili, zaista mogu uživati razne interesne skupine posjetitelja- od sportaša i ljubitelja prirode pa do obitelji ili kolega koji će se opustiti na team buildingu. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni romantičare pa s nestrpljenjem očekujemo dan kada će netko od njih odabrati Platak za svoje vjenčanje. U dugoročnom planu je svakako dovođenje vode koja je neophodna za ugostiteljske objekte, ali i za zasnježivanje staza, kako bi nam se produžila zimska sezona. Platak, poznato i omiljeno izletište brojnih gostiju iz Hrvatske, ali i inozemstva, brdo uživanja za svih i u svakom trenu, mjesto- to je naša osnovna vizija i naravno, cilj.