Čavle 21. kolovoz 2020.

Usprkos koroni kapitalni čavjanski projekti idu dalje

Usprkos koroni kapitalni čavjanski projekti idu dalje
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Čavle i blagdan svetog Bartola, zaštitnika cerničke župe. Nagrada za životno djelo uručena je Ivanu Kruljcu, a godišnja nagrada Grobničkim dondolašima.

“Svečana sjednica prilika je da se zahvalim svim političkim strankama i vijećnicima na predanom radu, razboritosti i političkoj zrelosti prilikom donošenja odluka koje su usmjerile razvoj naše općine”, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Norbert Mavrinac, kojem je pripala čast da otvori svečanu sjednicu.


2020. koja će na žalost će biti zapamćena kao “korona godina” za Općinu Čavle je trebala biti godina za pamćenje. Tako je i počela, uz nove ugovore o bespovratnim sredstvima za projekte vrijednosti više od 3,5 milijuna kuna te za povoljne ESIF kredite “teške” 6 milijuna kuna. Na adresu Općine stigla je i pozitivna odluka za najveći projekt- Izgradnju interne ceste u poslovnoj zoni Soboli, vrijedne preko 15 milijuna kuna. No, tada se desila korona.


“Zaustavili smo investicije i odlučili pomoći gospodarstvenicima. Donijeli smo niz mjera kojima smo poduzetnicima otpisali najam, otpisali komunalije djelomično ili u potpunosti za vrijeme trajanja mjera. Roditeljima u vrtiću smo za dio ožujka i travanj otpisali potraživanja, a za cijelo vrijeme do jesenskog početka rada vrtića dozvolili plaćanje samo paušala. Iz tog razloga bili smo prisiljeni neke projekte privremeno odgoditi te napraviti rezove u gotovo svim stavkama proračuna. Nakon rebalansa uspjeli smo manjak od 3 milijuna kuna smanjiti pa je proračun smanjen za manje od milijun kuna”, rekla je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.


Vraćanjem života, koliko toliko, u normalu nastavljeni su i projekti, među kojima se ističe Energetska obnova Doma kulture Čavle. Kapitalni općinski projekt, zahvaljujući kojem će Dom imati novu fasadu, krov i stolariju, vrijedan je 4.550.989,72 kn, a trebao bi biti završen u listopadu. 

Dom kulture i javna rasvjeta

Među kapitalnim općinskim projektima je i “Modernizacija javne rasvjete”, vrijedna 3 milijuna kuna, zahvaljujući kojoj općinu Čavle obasjava nova energetski učinkovita led rasvjeta. 


Spomenuti treba i projekt “Visoki krvni tlak tihi ubojica”, u sklopu kojeg su ovih dana, pokraj Osnovne škole Čavle, postavljene sprave za vježbanje na otvorenom. Projekt se kroz radionice i predavanja nastavlja na jesen u suradnji s partnerskom Općinom Cernik. 

Platak

Zahvaljujući Primorsko- goranskoj županiji nastavila su se ulaganja u Platak. Radi se na uređenju ceste, a do kraja godine očekuje se završetak radova na sustavu za zasnježenje. Projektira se nova žičara Radeševo, postavljena su nova mjesta za roštilj, a postavlja se i urbana oprema oko akumulacijskog jezera. Na europski je natječaj prijavljena atraktivna šetnica oko jezera.


Od ostalih ulaganja spomenimo i da je nogometno igralište u Mavrincima dobilo novi sustav za automatsko zalijevanje, potpisan je i ugovor o financiranju projekta uređenja dječjeg igrališta Jama. 

Grobnički kaštel 

Ulaže se i u grobnički kaštel, gdje je, u sklopu projekta Putovima Frankopana, u tijeku sanacija sjeverne kule i uređenje novog interpretacijskog centra. Općina je uredila okruglu salu južne kule, a nabavljena je i oprema za Frankopansku stražu. Na kuli ispred Sokolane uređen je vidikovac s arheostereoskopom.


Mnoge će razveseliti i podatak da je na Čavlima jučer postavljena centrala za optičku mrežu zahvaljujući kojoj bi velika većina grobničkih kućanstava do kraja godine trebala imati mogućnost spajanja na superbrzi internet.

Ivan Kruljac i Dondolaši

“Ulažemo veliki napor da uz pomoć raznih natječaja nadoknadimo manjkove u proračunu kako ne bi morali odustajati od svojih planova i dinamike koju smo si zadali”, poručila je Cvitan Polić, zahvalivši suradnicima na pomoći te čestitavši ovogodišnjim laureatima, ali i svim mještanima blagdan njihovog zaštitnika svetog Bartola. 


Nagrada za životno djelo ove je godine dodijeljena Ivanu Kruljcu, koji je kao općinski vijećnik, dugogodišnji član poglavarstva za zdravstvo i socijalnu skrb i zamjenik općinskog načelnika bio izuzetno aktivan u političkom životu Općine Čavle. Kruljac je aktivan bio i na društvenom planu, u brojnim odborima, udrugama i organizacijama. Osnovao je i čavjanski Aktiv darivatelja krvi, a trenutno je predsjednik županijskog Vijeća seniora.  


Godišnja nagrada Općine Čavle uručena je Grobničkim dondolašima. Veliki promotori Grobnišćine, koji ove godine obilježavaju dva desetljeća organiziranog djelovanja, aktivni su kroz cijelu godinu, a posebno je značajno njihovo humanitarno djelovanje. 


Nagrade su uručene i vlasnicima najljepše uređenih čavjanskih okućnica, vrtova i balkona- Sonji Jurčić, Martini Maričić Ljubas i Sandri Semion. 

Okupljene je ispred Primorsko- goranske županije večeras u Cerniku pozdravio predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, a ispred prijateljske slavonske Općine Cernik načelnik Vitomir Žakić.