Kastav 4. svibanj 2015.

70 godina slobodnog Kastva

70 godina slobodnog Kastva
Sedam desetljeća od oslobođenja Kastva obilježeno je jučer polaganjem vijenaca na gradskom groblju i otvaranjem izložbe Partizanska štampa hrvatskog primorja.
 
Muzejska zbirka Kastavštine je, zahvaljujući autorima Mladenu Grguriću i Rastku Schwalbi, pretvorena u vremeplov, koji posjetitelje vraća u teška vremena.
 
“Štampa dokumentira jedno od najslavnijih vremena ovog naroda. U to je vrijeme značila jako puno. Ljudi su njoj učili čitati i pisati. Imala je veliku ne samo propagandnu, nego i prosvjetiteljsku ulogu. Primorske štamparije bile su u šumama i bunkerima,” prisjeća se Rastko Schwalba, koji je i sam radio u štampariji.
 
No, da bi partizanska štampa mogla izlaziti i distribuirati se mnogi su, svjesni opasnosti, riskirali svoje živote
 
“Strašno je bilo onima koji su nabavljali papire, matrice i boju, a najteže ženama koje su sve to u koševima prenosile iz Rijeke. Zamislite da ih na kontrolnom bloku uhvate s papirom ili matricama pa zna se za što su. Nije to samo tako bilo, sve je trebalo organizirati i dovući. Za svakog od onih koji su pisali radilo je pedesetak ljudi,” napominje Schwalba, koji se, kako kaže, unatoč ratnim strahotama, najviše sjeća krasnih mladih ljudi.
 
Zanimljivo istarska partizanska štampa, koja je nastajala na području Kastavštine po mnogima je bila najbolja u čitavoj Hrvatskoj.
 
“Imamo priliku prisjetiti se vremena  u kojima je pisan dio povijesti značajan za osnivanje i stvaranje temelja naše Hrvatske države, koju danas imamo. No, to se često previđa i zaboravlja. Bila su to vremena velike boli i patnje za mnoge kastafske familije,” naglasio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović, koji je izložbu otvorio.
 
Muzejska zbirka Kastavštine, koja je 2004. otvorena u obnovljenom izdanju, pokriva šire područje Kastavštine, ali i dijelova koji su joj nekada pripadali.
 
“Obnavljat ćemo ovaj postav, a nećemo zaboraviti ni Narodnooslobodilačku borbu, 2. svjetski rat i doprinos, koji je narod Kastavštine dao u oslobođenju od fašizma,” poručila je Tea Perinčić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.