Kastav 15. studeni 2019.

"Belica je postala vrhunsko vino kojeg se ne treba sramiti"

"Belica je postala vrhunsko vino kojeg se ne treba sramiti"

“Ovoletno od belice” poteklo je gradom na brege. Tradicionalno događanje danas je Pod ložun u Kastvu okupilo ljubitelje dobre kapljice, a osim u autohtonoj kastavskoj vinskoj sorti okupljeni su mogli uživati i u šarolikoj gastronomskoj ponudi. 

“Provajmo ovoletno od belice”, tradicionalna manifestacija koju zajedničkim snagama organiziraju Udruga Belica i Grad Kastav, danas je Pod ložun okupila svih kojima je kastavska vinska sorta u srcu.


Svake godine kastavski ljubitelji dobre kapljice, u sklopu manifestacije, uživaju u vinu jednog vinara, a prvi decilitri ovogodišnje belice, koji su danas degustirani, Pod ložu su stigli iz vinskih podruma Kristiana Lučića.


Kako se ne bi pilo na prazan želudac kuhalo se nekoliko kotlića. Članovi SRD- a Preluk kuhali su brudet od liganja, Ikari su kuhali egzotični- filipinski kotlić, članovi Mavrice kuhali su repu, a domaćini “maneštru z bobići”. 


Kastavska Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica danas okuplja pedesetak vinara iza kojih je još jedna dobra godina.

“Belica je ove godine količinski malo slabija nego lani, ali je kvaliteta dobra i trebala bi i ove godine na izložbama postizati dobre rezultate. Nakon dvadeset godina rada belica je postala vrhunsko vino. Ne treba se sramiti belice kad je dobijete na stol. To je veliki uspjeh udruge”, poručio je Radenko Srdoč, predsjednik Udruge Belica.